От създаването на ООН през 1945 г. напрежението между държавите

...
От създаването на ООН през 1945 г. напрежението между държавите
Коментари Харесай

Украйна насърчава нацистки практики? Проверка на фактите.

От основаването на Организация на обединените нации през 1945 година напрежението сред страните в никакъв случай не е достигало сходна връхна точка, както сега. Казва го не различен, а генералният секретар на организацията Антониу Гутериш.

При старта на съветското председателство на Съвета за сигурност Гутериш и представителите на западните страни упрекнаха външния министър на Руската федерация Сергей Лавров, че с нападението против Украйна Москва нарушава Хартата на Организация на обединените нации и интернационалното право. В отговор Сергей Лавров защити войната, която Москва назовава " специфична военна интервенция ", и упрекна Украйна, че предизвиква " нацистки практики, не разрешава съветския език и просвета, а НАТО пък възнамерява да се разшири в Украйна ".

Има ли истина в изказванията на Лавров? Дъждовни води ревизира обстоятелствата:

Русия твърди:  " Нацисткият режим в Киев по никакъв метод не може да бъде считан за представител на жителите на тази територия, които отхвърлят да одобряват резултатите от бруталния прелом през февруари 2014 година. "

Проверка на обстоятелствата: Твърдението е погрешно.

В случая Лавров повтаря няколко опорни точки на съветската агитация. Първо, той назовава законното украинско държавно управление " нацистки режим ", а това безпочвено обвиняване е опровергавано безчет пъти. Нека единствено да напомним, че сегашният украински президент Володимир Зеленски е украински евреин, който завоюва президентските избори през 2019 година. Човек може да харесва или да не харесва Зеленски, само че интернационалните наблюдаващи дефинираха извоюваните от него избори като почтени.

Лавров още веднъж препраща и към изказванието, че митингите в Украйна през 2014 година, известни още като " Евромайдан ", в действителност са били принудителен държавен прелом. Но за такова изказване няма никакви доказателства. Онези митинги, които протичаха значително спокойно, избухнаха най-много в следствие от решението на тогавашния президент Владимир Янукович да се отдръпна от плануваното съглашение за асоцииране с Европейски Съюз.

Русия погрешно дефинира митингите в Украйна през 2014 година като " принудителен прелом ".Снимка: Aris Messinis/AFP/Getty Images

Да, наблюдаващите признават, че в митингите са взели участие и радикални националистически групировки, само че тяхната роля беше лимитирана. Както знаем, тогава Янукович избяга от Украйна, а на негово място през 2014 година за президент беше определен Петро Порошенко.

Русия твърди:  " Чрез своето законодателство киевският режим вкарва в хорското ежедневие практиката и теорията на нацистите - без никакво прикритие. Те намерено проведоха в центъра на Киев и в други градове факелни шествия със флагове на дивизиите на Секретен сътрудник. "

Проверка на обстоятелствата: Твърдението е погрешно.

Няма доказателства, че държавното управление в Киев е провело факелни шествия. Лавров не показва съответна дата, само че е реалност, че през последните години в действителност излязоха вести за националистически шествия. В някои случаи участниците фактически са носели знаци, употребявани преди време и от нацистите. Един от тях, употребен преди време и от Секретен сътрудник, е част от герба на батальона " Азов ", само че в Украйна не го считат за фашистки знак.

Казано в резюме: Не единствено, че няма доказателства държавното управление в Киев да е подкрепяло националистически, камо ли пък фашистки шествия, само че даже в противен случай, през 2015 година в Украйна беше признат закон, който не разрешава онагледената " комунистическа или фашистка агитация ".

Русия твърди:  " Минските съглашения бяха потъпкани от Киев и неговите западни настойници, които наскоро цинично и даже с горделивост признаха, че в никакъв случай не са имали желание да ги съблюдават. Те просто желаеха да завоюват време, с цел да вкарат в Украйна оръжия против Русия. "

Проверка на обстоятелствата: Твърдението е подвеждащо.

Ето какво е правилно: Лавров има поради съглашението сред Украйна и Русия, известно като " Минск II ", което беше подписано през февруари 2015 година за преустановяване на въоръжения спор в източните региони на Украйна. Първото съглашение - " Минск I ", се провали година по-рано. Да, 13-те точки от второто съглашение по този начин и не бяха изпълнени напълно, само че няма никакви доказателства, че Украйна или западните страни преднамерено не са спазили сделките.

Споразуменията в Минск бяха контрактувани с посредничеството на Германия и ФранцияСнимка: Tatyana Zenkovich/dpa/picture alliance

Руският външен министър Лавров вероятно има поради едно изявление с украинския президент Володимир Зеленски, оповестено в " Шпигел "  през февруари предходната година, в което той споделя: " Но що се отнася до Минск като цяло, споделих на Еманюел Макрон и на Ангела Меркел: не можем да го използван по този метод. "  По-нататък обаче Зеленски прецизира няколко значими неща. Според него съглашението от Минск не обезпечава украинската самостоятелност, само че все пак той самият работел по използването му, тъй като то осигурявало " публична платформа за разискване, с цел да може въобще да се реши нещо. "

Следователно изказванието на Лавров в най-хубавия случай е подвеждащо, изключително поради обстоятелството, че Зеленски не е бил президент по време на подписването на споразуменията от Минск.

Руският външен министър в същата връзка загатва и за още едно изявление. През декември предходната година някогашната германска  канцлерка Ангела Меркел сподели следното в изявление за седмичника " Ди Цайт ": " И съглашението от Минск през 2014 година беше опит да се даде време на Украйна. Тя употребява това време, с цел да стане по-силна, което можете да видите през днешния ден. "  Но думите на Меркел надалеч не дават съображение за изказванието на Лавров. Да, в годините след 2014-а украинската войска фактически увеличи своята боеспособност, само че Германия въобще не е доставяла оръжие на Украйна преди началото на войната, както твърди Лавров. Оръжейните доставки започнаха едвам след съветското навлизане.

В резюме: В речта си пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации съветският външен министър Сергей Лавров повтори редица погрешни или подвеждащи изказвания, с които искаше да оправдае нападателната война на Русия против Украйна. Руският първи посланик на процедура стана рупор на държавната агитация на Москва, която изопачава обстоятелствата.

Принос към тази публикация имат Рейчъл Баиг, Роман Гончаренко, Тетяна Клуг, Михаел Пенке, Йоша Вебер, Катрин Весоловски и Инна Завгородня.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР