От създаването на английската Висша лига по футбол преди 26

...
От създаването на английската Висша лига по футбол преди 26
Коментари Харесай

Петер Чех – Вратарят с каската

От основаването на британската Висша лига по футбол преди 26 години няма различен вратар, който да е опазил мрежата си суха допълнително мачове от Петер Чех. Той не е допускал гол в 202 срещи по време на 15-те сезона, в които пазеше голлинията на “Челси ” и “Арсенал ”. Настоящото състезание е последно в кариерата на 196-сантиметровия колос.

През идващия сезон ентусиастите няма да виждат най-известната каска в историята на футбола. Човекът, който я носи, поставя завършек на дейната си кариера. Петер Чех ще излезе вечно от игрището на 37 години (навършва ги през май) като авариен вратар на “Арсенал ”. Въпреки че в последно време седи на пейката, той е най-успелият футболист на клубно равнище в своя тим. Зад името му стои богата визитка с 18 трофея – Шампионска лига (2012), Лига Европа (2013), първенец на Англия (2005, 2006, 2010, 2015), притежател на купата на Англия (2007, 2009, 2010, 2012, 2017), притежател на купата на Английската лига (2005, 2007, 2015) и на купата Комюнити шийлд (2005, 2009, 2015, 2017).

В тази впечатляваща сбирка от купи 15 са извоювани с екипа на “Челси ”, с който Чех играе близо 500 мача в продължение на 11 сезона. Той стига бързо до титулярното място в британския клуб още на 22-годишна възраст. Роденият в Пилзен футболист стартира кариерата си като нападател поради едрата си фигура, преди да постави вратарските ръкавици. Юноша е на “Виктория ” (Пилзен), само че прави огромния си пробив като състезател на “Спарта ” (Прага). На 19 години чупи първия си връх – за най-дълго време без позволен гол в чешкото състезание – 903 минути. Още тогава британските клубове му хвърлят око и “Арсенал ” е доста покрай привличането му. Трансферът пропада, защото младият още вратар няма нужния брой мачове в националния тим за издаване на работна виза за Англия съгласно тогавашното законодателство.

След като не може да заиграе във Висшата лига, през 2002 година снажният футболист минава във френския “Рен ” против 5,5 млн. евро, където по същото време е Георги Иванов-Гонзо. Два сезона там са задоволителни за Чех, с цел да си създаде трансфер в Англия, защото стартира да пази мрежата и на националния тим. През 2004 година “Челси ” го купува за 7 милиона лири и става най-скъпото попълнение в историята на клуба до тогава. Това е времето, когато съветският милиардер Роман Абрамович стартира да харчи с необятни пръсти, с цел да трансформира лондонския клуб в европейски исполин.

Пристигането на Чех в “Челси ” съответствува с ангажирането на Жозе Моуриньо за треньорския пост. Вратарят е притеглен преди португалския експерт, само че двамата се оказват добър тандем. Моуриньо незабавно гласоподава доверие на младока и го прави титуляр, оставяйки на пейката любимеца на публиката и състезател №1 на клуба за предходния сезон Карло Кудичини. Ход, който се оказва повече от сполучлив. Години по-късно Моуриньо е индивидът, който поставя Чех на пейката, давайки път на младия Тибо Куртоа. Решение, признато с схващане от Чех и той се трансформира в добър номер две за “Челси ”, след което минава в “Арсенал ”.

Но преди да се стигне до такава степен, пътят на Чех го води до доста триумфи. Още в първия си сезон става първенец на Англия, като през цялото състезание позволява единствено 15 гола в мрежата си. Този връх е непостижим и до през днешния ден. Четири пъти е избиран за най-хубав вратар на сезона във Висшата лига, седем пъти става футболист на годината в Чехия, три пъти най-хубав вратар в Европа и един път – в света.

Не всичко обаче в кариерата на Чех се развива без спънки. През октомври 2006 година в мач против “Рединг ” той получава тежка травма при конфликт отвън наказателното поле, когато Стивън Хънт го удря с коляно в главата. Вратарят е със счупена скула и претърпява интервенция. Оттогава с превантивна цел непроменяемо носи каска, с каквато играят ръгбистите.

Звездният момент на Чех е финалът в Шампионската лига през 2012 година Тогава “Челси ” побеждава “Байерн ” на неговия стадион “Алианц Арена ” в Мюнхен с 4:3 след дузпи (1:1). Вратарят на лондонския клуб избавя три дузпи – една в продълженията на Ариен Робен, а по-късно още две – на Ивица Олич и на Бастиан Швайнщайгер (топката се отклонява от пръстите му и удря гредата).

В последния си сезон като футболист Чех към момента има късмет да завоюва трофей, защото “Арсенал ” продължава в шампионата за купата на Англия и в Лига Европа. Евентуален триумф ще подслади горчилката, която именитият вратар с рекордните 124 мача за чешкия народен тим оставя с излизането си от футбола.

Вози се в метрото


Петер Чех поставя завършек на кариерата си като футболист на “Арсенал ”, само че може експресно да се завърне в предходния си клуб “Челси ”, където игра 11 сезона и претърпя звездните си мигове. Вратарят е получил предложение да поеме някакви функционалности в клуба на Роман Абрамович, на който отдаде най-хубавите си години. Чех има опция самичък да избере бъдещата си позиция – може да бъде треньор на вратари или юноши, функционер, скаут или дипломат на “Челси ”. Клубът има традиция да обвързва водещите си футболисти с някаква роля. Твърди се, че връзките сред притежателя Абрамович и Чех са отлични. Неслучайно вратарят е закупил парцел покрай подготвителната база на “Челси ”, където има намерение да живее в идващите години. И въпреки че има няколко автомобила, постоянно е забелязван да се движи в лондонското метро. В свободното си време обича да свири на барабани и даже има собствен канал в ютуб.

За него


Един от най-хубавите в модерната игра


Оттеглянето на Петер Чех е огромна загуба за футбола. Аз съм горделив, че работих с него, тъй като той е един от най-хубавите вратари в модерната игра. Първият ми сезон в “Челси ” беше първи и за Чех. Тогава той беше много млад, единствено на 22 години. Дадох му титулярното място и не сбърках. Веднага станахме първенци и това бе началото на фантастичната кариера на Чех в британската Висша лига. Още в първия си сезон той направи връх – не пусна гол в 21 мача.

Жозе Моуриньо, някогашен треньор на “Челси ”


Друг е номер едно в света


Във футбола е по този начин – едни си отиват, други идват на тяхно място. Дали Петер Чех ще липсва на ентусиастите в Чехия, зависи значително от мен. Който пази вратата на националния тим, него ще съпоставят с Чех. Дълго време бях негова запаса. Имаме положителни връзки, само че не мога да кажа, че сме близки. Той е отличен вратар, само че не мога да кажа с ръка на сърцето, че е най-хубавият в света. За мен номер едно е Мануел Нойер от “Байерн ”, а след него – Давид де Хеа от “Манчестър Юнайтед ”.

Томаш Вацлик, вратар на Чехия и на “Севиля ”


Има златни ръце и златно сърце


Трябват ми милиони думи, с цел да опиша този добър човек, експерт и победител. Една дума обобщава всичко, което мога да кажа за него. Герой! Вратар със златни ръце и златно сърце. Когато спечелихме с “Челси ” финала в Шампионската лига против “Байерн ”, той избави три дузпи и беше героят на мача, а се затича да ме прегръща, като че ли аз съм героят. Чех е легендата на този край. Без неговите спасявания нямаше да има триумфи за “Челси ”.

Дидие Дрогба, някогашен голмайстор на “Челси ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР