От Съюза на слепите във Варна се обрнаха към Varna24.bg

...
От Съюза на слепите във Варна се обрнаха към Varna24.bg
Коментари Харесай

Незрящите хора от Варна настояват за по-достъпна среда

 От Съюза на слепите във Варна се обрнаха към Varna24.bg с значими проблеми, които касаят достъпността на средата за хора като тях. 

Ето какво споделиха незрящите хора в писмо до Varna24.bg , което публикуваме с известни съкръщения:

Обръщам се към Вас от името на всичките членове на Съюза на слепите - Варна, с молба за помощ за разрешаването на един от огромните проблеми, а това е облекчение при напредване в града и основаване на налична среда в регион " Младост ", отговаряща на Наредба №4 от 2009г от Закона за интеграция на хората с увреждания.

Казвам се Мая Шиячка и съм дълготраен член на Съюза на слепите -Варна. От няколко години оказвам помощ на доброволни начала на управлението на организацията на слепите да реши казуса състоящ се в " създаване и основаване на налична среда за своите членове в р-н Младост. " И по този метод да се усъвършенства качеството им на живот и интеграция в обществото и околната среда.

През 2016г започнах кореспонденция с Община Варна за създаване " Достъпен маршрут " за незрящите на територията на р-н " Младост ", жк. " Трошево ". Състои се от три елементи - " пътека за хора с увреждания ", " ремонт на тротоара на ул. " Младежка " и ул. " Драгаш ", " ремонт на подлеза на ул.Младежка ( или слагане на светофарна уредба с копче).Като 1/3 част от него е ситуирана до бл.20 наоколо до бул. " Сливница " и съставлява " тротоарна пътека за хора с увреждания ".

Тя беше построена през 2018 година и изцяло дава отговор на Наредба №4 от ЗИХУ. Останалите две елементи би трябвало да бъдат ситуирани върху улиците " Драгаш "  и " Младежка ". Като би трябвало да бъде изработен главен ремонт на тротоара без спиране. Началната точка е от Детската ясла намираща се в самият завършек на ул. " Драгаш "  (срещу бл.30 ), а крайната точка е до подлеза и пешеходната пътека на ул. " Младежка " (срещу сп. " Драгаш ", наоколо до училище " Д. Чинтулов " ). С предлагането за ремонт на подлеза и като алтернативен вариант слагане на светофарна уредба със копче и звукова сигнализация, се цели да се обезпечи достъп до региона под училищете. Достъпният маршрут основава връзка сред пешеходната пътека на бул. " Сливница "  (срещу Пазар " Младост " ) и пешеходната пътека против сп. " Драгаш ". Всичките елементи се свързват посред с помощта на към този момент съществуваща тротоарна пътека до Детската ясла и детската площадка.

По този метод би трябвало да бъде построен " Достъпен маршрут " за незрящите в региона и повишен мащаба на територията - за свободно напредване на слепите и слабовиждащите членове на ССБ Варна. Чрез слагане на тактилни плочки за

" внимание " и " посока ", по тротоара се реализира облекчение на незрящите в напредването, а чрез ремонта на подлеза или слагането на светофарна уредба с копче и звукова сигнализация, би трябвало да бъде улеснено напредването им от двете страни на бул. " Сливница " и ул. " Младежка ".

Тук в " Младост " живеят 350 членове от Съюза на слепите. Най-много от тях живеят - в блока до Дом Младост (ул.Вяра 2а) и на ул. " Петко Стайнов " №3а в кв. " Победа ". Самият наличен маршрут, който създадох се намира напълно покрай Дом Младост, и на две спирки разстояние от сп. " 8-ми септември ". На тази спирка се намира ул. " П.Стайнов ", а на същата улица се намира Културният дом, организацията на слепите и Комплекса на слепите. Аз пребивавам наоколо и всеки ден минавам по посоченото място, по тази причина ми е належащо и на мен. Живея на една ръка разстояние от ул. " Младежка ", само че без компаньон не мога да я пресека.

През последните години тя стана доста оживена мъчно проходима за всички жители, учениците и недостъпна за нас. А във връзка с интегрираният градски превоз спирката е неизползваема за хората с увреждания.

Улица " Младежка " е първостепенна улица и водачите си редуцират дистанцията сред четирите булеварда ( " Владислав ", " Република ", " Сливница ", " Хр.Смирненски " ) и по този метод заобикалят светофарите и трафика. Вече е пуснат за придвижване бул. " В.Левски ", само че той разтоварва единствено трафика през центъра на града. Тук в кварталите трафика в посока от кварталите към центъра въобще не е намалял.

Заради огромното натоварване от транспортни средства мнение по въпроса би трябвало да се произнесе КАт. Под училище Чинтулов има магазини, поща, кметството е там, поликлиника и аптеки. Нужен ни е достъп и до там, и по-голям обсег за напредване в околната среда. Достъпният маршрут, който е сега в развой на реализация е доста необходим и ще бъде потребен на управлението на ССБ Варна, защото ще се употребява и като място за образование " по подвижност и ориентировка " в околната среда на членовете на организацията. Очаквам да бъде изпълнен по всички условия на Наредба №4 от 2009г. Тактилна лента за " ориентировка ", т.е. за установяване на посоката на придвижване на никое място в квартала няма.

Поради тази причинина наличният маршрут е скъп за управлението на Съюза на слепите. Втората нажна причина да настояваме за подобен маршрут, е, че нашите членове към този момент години наред по няколко пъти през седмицата минават по посочения маршрут, с цел да си вземат храна от обществената столова.  

А тя се раздава в клуба на пенсионера до Детската ясла. Така проведеният маршрут дава опция и на тези наши членове, които живеят под учебното заведение да могат да стигнат до клуба на пенсионера, с цел да си вземат храната.

Проблемът, който жегвам е от години. А усложнението с пресичането на ул. " Младежка ", е проблем с 50-годишна отминалост. Аз и останалите членове на организацията живеем в квартала от 70-те години. Подлеза е бил ремонтиран за финален път в миналото през 90-те години. В момента има пешеходна пътека маркирана безусловно пред автобусната спирка (сп. " Драгаш " ). По ул. " Младежка " върви рейс №7. Недопустимо е пешеходна пътека да бъде толкоз покрай автобусна спирка и то пред спрелия рейс. Знам, че дистанцията сред пешеходна пътека и автобусна спирка не трябва да бъде по-малко от 10 метра. От там пресичат учениците от училище " Д.Чинтулов ".

В момента тази пешеходна пътека не отговаря на Закона за районното развиване и благоустрояване и Наредба №4 от 2009г. от Закона за рехабилитация и интеграция на хората с увреждания. Нужно е да бъде поправено разположението на пешеходната пътека и построените пождстъпи. Необходимо е незабавно да бъде подложен сфетофар и да бъде ремонтиран подлезът.

Така тази спирка ще бъде подготвена за Интегрирания градски превоз.

За нас слепите и за учениците е доста належащо да бъде решен този проблем час по-скоро.

За хора като нас, и на инвалидни колички спирката е недостъпна сега. Колите не стопират. А повдигната пешеходна пътека въобще няма, само че дори да има тя не решава проблема за нас. Нужно ни е колите да спрат, да свирне уредбата на светофара и по този начин да пресечем.

Необходимо ни е да бъдат основани условия за независимо напредване в околната среда, за нашето консолидиране. Да не ангажираме компаньон и да не бъдем ограничени единствено в средата към дома. "  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР