От съюза на слепите изказаха своето мнение по темата за

...
От съюза на слепите изказаха своето мнение по темата за
Коментари Харесай

От Съюза на слепите излязоха със своя позиция относно книжните табели в градския транспорт

От съюза на слепите изрекоха своето мнение по тематиката за хартиените табели, което публикуваме без редакторска интервенция.

Ето и тяхната позиция по въпроса:

Хартиените табели, които са ламинирани и се слагат в долния десен ъгъл на предното стъкло, са безспорна нужда за хората с повредено зрение, които имат видимост на разстояние до към половин метър. Електронните табели са ситуирани на огромна височина, което прави визията им от хора с повредено зрение невероятно.

Тези табели няма по какъв начин да пречат на видимостта на водачите, тъй като слагането на табела в долния десен ъгъл е процедура за всички транспортни средства, която се е наложила повече от 30 години и не е имало никакви недоволства. С оглед голямата повърхност на предното стъкло, една табела формат А4 с размери 29 см на 20 см физически не може да пречи на видимостта. Все едно да се каже, че чистачките на предното стъкло на рейс пречат на видимостта на водача.

Има решение на Комисията за Защита от дискриминация, което предписва всички транспортни средства да бъдат оборудвани наложително с табели с номер на линията в долния десен ъгъл на предното стъкло, тъй като, в случай че няма такава табела, се прави директна форма на дискриминация по отношение на хората със зрителни увреждания, които нямат опция да видят номера на линията на рейса, трамвая или тролея. Същото решение е доказано и от Административен съд София - град, който в претекстовете си акцентира, че при директна слънчева светлина електронните табели са невидими даже и за хора с обикновено зрение. При издаването на решението за наложително слагане на табели в долния десен ъгъл на предното стъкло и КЗД, и Административен Съд - София град са взели поради цялото настоящо законодателство в България, в това число и Закона за Движение по Пътищата и е открито, че табелата в долния десен ъгъл не нарушава Закона за придвижване по пътищата.

Сравненията с други европейски градове не са правилни, тъй като организацията на придвижване на градския превоз в София е радикално друга. Само в София на един спиркознак стопират по 5-10, даже и15 разнообразни линии, единствено в София има всеобщо спрели коли в обсега на спирките и транспортните средства на градския превоз стопират надалеч от спирките, единствено в София има спирки, при които за постигане до трамвай, човек би трябвало да премине по две дейни ленти, по които минават транспортни средства. И все пак в редица европейски градове рейсове и трамваи имат сложени табели в долния десен ъгъл на предното стъкло.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР