От Съюза на съдиите в България излязоха с официална позиция

...
От Съюза на съдиите в България излязоха с официална позиция
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите у нас с уточнения за наказателното производство по случая в Стара Загора

От Съюза на съдиите в България излязоха с публична позиция по отношение на обществено публикуваната информация за наказателно произвеждане, обвързвано с упражнено физическо принуждение над млада жена (нанесени 21 порезни рани с макетен нож от неин приятел) и разразилите се полемики във връзка с правилността на правосъдния акт на Окръжен съд Стара Загора, с който е анулирана мярката за неотклонение на обвинения.

" Позволяваме си да внесем някои уточнения по обстоятелствата и правото, тъй като само задълбочаването на знанието за правните средства за отбрана и действието на правосъдната власт може да успокои обяснимата социална тревога и отвращение, като в същото време бъде явен знак към всеки потърпевш от закононарушение, че страната разполага с власт и инструментариум да го отбрани съответно. Същевременно единствено повишението на информираността и укрепването на правната просвета би осигурило и цивилизован обективен развой на всеки упрекнат в осъществяване на закононарушение.

Защитата на всички права (и на потърпевшия, и на обвиняемия) е допустима само когато се владее силата на правото и се подхожда осъзнато и отговорно. Насилието над всеки човек е правно и човешки нетърпимо. Всеки потърпевш разполага с правни средства за отбрана, а всеки принудител носи юридическа отговорност. Видът на отговорността и неговата тежест зависят от тежестта и публичната заплаха на осъщественото.

От друга страна, обективната и професионално ориентирана социална информираност е и съответната основа, върху която жителите могат да разискват правосъдните актове, а органите на правосъдна власт, при положение на нужда – да подхващат съответните дейности за задълбочаване на професионалните диспути по избрани тематики и за личното си професионално развиване ", прецизират магистратите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР