От Съюза на международните превозвачи изпратиха писмо до министър-председателя Бойко

...
От Съюза на международните превозвачи изпратиха писмо до министър-председателя Бойко
Коментари Харесай

Превозвачи поискаха Борисов да защити тях при преговорите с Макрон

От Съюза на интернационалните превозвачи изпратиха писмо до министър-председателя Бойко Борисов преди срещата му с френския президент Емануел Макрон, който довечера идва в България.

В него те упорстват министър председателят да обърне особено внимание на няколко съответни въпроса, свързани с българската стопанска система.

Дават образец със законодателните промени във Франция и упоритостите на страната да ги наложи и в целия Европейски Съюз. Анонсирани като противопоставяне на обществения дъмпинг, те съставляват механизъм, с който се упражнява нелоялна конкуренция с транспортните компании, показват превозвачите.

С термина обществен дъмпинг в Западна Европа се значи конкуренцията от източноевропейски служащи с по-ниски заплати, обществени осигуровки, налози и по-либерално трудово законодателство. Така наети в командировка чиновници от тези страни е допустимо да заплащат обществените си осигуровки в родината си, а постоянно и да получават заплатата си там. Това прави тези служащи много по-евтини за локалните работодатели. Франция към този момент ограничи тази опция.

Българските интернационалните превозвачи показват, че секторът е в рецесия поради мощните удари, ориентирани по българските компании, упражняващи активност по интернационален авто транспорт на артикули.

Рестриктивните ограничения против българските превозвачи, подхванати на национално равнище в по този начин наречените " огромни " страни членки, се придвижват и на общоевропейско равнище. Недостатъците в правната рамка дават опция за нарушение на съществени права и свободи, заложени в Договора за действие на Европейския Съюз, а точно предоставените в него независимост на даване на услуги и независимост на придвижване, се споделя в писмото на превозвачите.

Те показват, че по този метод се лишава конкурентното преимущество освен на българските превозвачи, само че и на всички останали от Централна и Източна Европа, което никога не би могло да бъде счетено заслужено, ефикасно и обществено отговорно желание за контролиране на правната рамка от страна на Комисията.

Превозвачите разчитат министър председателят да сложи въпроса пред Макрон с " задоволителна решителност ".

Законодателното предложение на Европейската комисия, подбудено от желанието на Франция да ограничи българските превозвачи от достъп до общоевропейския пазар, съгласно ръководителя на организацията Ангел Траков прекрачва по този начин наречените " червени линии ". Това е по този начин, тъй като никой не регистрира обстоятелството, че наредбите за командироване и административните изискания не подхождат на извънредно мобилното естество на работа на водачите в интернационалния авто превоз.

В Съюза на интернационалните превозвачи членуват над 380 транспортни компании, упражняващи активност по интернационален авто транспорт на товари на територията на Европейския съюз.

По-рано през днешния ден румънските медии оповестиха, че локалната организация на френските превозвачи, е изискал позволение да стачкува в Букурещ при визитата на Макрон, който през днешния ден е там. Протестът обаче не е бил позволен.

Превозвачите са срещу ограниченията на Франция против по този начин наречения обществен дъмпинг. Те плануват 10 евро на час възнаграждение на превозвачите и възбрана върху нормалната седмична отмора в кабината на камиона на френска територия.

" Франция желае водачите да спят в хотел, макар че няма задоволително обезпечени паркоместа за колите и стоките, които те транспортират. Искаме още веднъж да напомним за множеството нападения против румънски, полски и източноевропейски превозвачи във Франция на паркинги ", показват румънските превозвачи.

Според тях въведените ограничения на процедура лимитират достъпа на източноевропейски превозвачи до Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР