От Съюза на автозастрахователите посочват като причина някои успехи, но

...
От Съюза на автозастрахователите посочват като причина някои успехи, но
Коментари Харесай

Средното обезщетение и средната премия по ГО в Русия намаляват

От Съюза на автозастрахователите показват като причина някои триумфи, само че и признават, че статистиката е изкривена

Руският съюз на автомобилните застрахователи (РСА) регистрира към края на октомври продължаващ спад в размера на междинната награда и междинното обезщетение по автомобилната " Гражданска отговорност ". Средната награда за интервала януари-октомври т.г. понижава от 5813 рубли на 5705 рубли, което спрямо резултатите за същия интервал на предходната година е с 14% по-малко.

През октомври междинната награда е била 5721 рубли, или с 2,6% по-малко в съпоставяне със същия месец на 2017-та.

Спад бележи и междинното обезщетение, което през октомври доближава 69 858 рубли, или с 6% по-малко спрямо размера на компенсацията година по-рано.

Предварителните данни за застраховката демонстрират спад с 13% на броя декларирания за погашение на компенсации – от 2,08 млн. до 1,80 млн. броя, съпоставено с данните година по-рано. Снижение с 12% показва и броят урегулирани вреди – от 2,01 млн. до 1,76 млн. броя.

За интервала януари-октомври 2018 година съвкупният размер начислени награди по Гражданско отделение доближава 187,26 милиарда рубли, като индикаторът на процедура не бележи промени спрямо данните за аналогичния миналогодишен интервал. Сумата на компенсациите по застрахователни случаи понижава с 25% – от 154,88 милиарда рубли до 116,75 милиарда рубли.

Причината за спада на междинната награда специалисти изясняват с това, че годишно пораства съвкупната " отстъпка " за водачите в системата бонус-малус. Според президента на РСА Игор Юргенс намаляването на междинната награда е също и резултат от голямата конкуренция сред фирмите, които имат правото да образуват цените независимо в границите на тарифен кулоар от плюс/минус 10% от базовата цена на застраховката, одобрена от Регулатора – Банката на Русия.

Намаляването както на броя декларирани вреди, по този начин и на сумата на компенсациите се изяснява и с триумфите в битката със застрахователните измами и недобросъвестните полулегални практики. Все отново Игор Юргенс уточни и субективна причина – поради това, че при урегулирането на вредите чрез ремонт в сервиз интервалът на отчитане на компенсациите е по-дълъг, в сравнение с при изплащането на пари (само за ремонт на автомобила са заложени 30 дни), тези вреди по-късно попадат в отчетността, което също изкривява статистиката, създавайки усещане за спад в броя на компенсациите.

100 рубли се разменят приблизително за 2,59-2,60 лева.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР