От Сърбия за една година се изселват от 30 до

...
От Сърбия за една година се изселват от 30 до
Коментари Харесай

Сърбия губи един милиард евро годишно заради изселване на хора с висше образование

От Сърбия за една година се изселват от 30 до 60 хиляди души, от които една четвърт са с висше обучение, написа вестник "Политика ", представен от МИА. Вестникът прибавя, че един приключил студент коства на страната си към 100 хиляди евро.

"Политика " акцентира, че в Сърбия към момента никой не е направил прецизни калкулации какъв брой се отделя, с цел да се отгледа и образова едно дете от главно и приблизително учебно заведение до дипломиране в университет, какъвто е казусът със Съединени американски щати и още няколко страни на Запад.

Професорът от Философския факултет в Белград Александър Баупал показва, че единствено за обучение на студент до дипломирането му, който се образова за сметка на страната, са нужни от 30 до 35 хиляди евро. Той споделя, че е действителна оценката на икономиста и професор Владимир Гречич, че фамилията отделя за дете 30 на 100 от приходите си, което в сръбския случай е месечна сума от 210 евро. Когато тези 210 евро се умножат по 12 месеца, а по-късно на 25 години /до довеждане докрай на университет/ се стига до сума от към 60 хиляди евро, колкото фамилията влага общо в своя най-млад член.

Ако към това се прибавят и средствата на страната и локалните управляващи, стигаме до сумата, че един приключил студент в Сърбия коства към 100 000 евро, написа "Политика ".

Американците са пресметнали, че разноските за обучение на дете до края на образованието може да доближат до 200 000 $. Когато сръбски дипломирал се студент се изселва на Запад, тогава богатата страна получава специалист с минимални разноски, до момента в който бедната Сърбия е в минус и финансово, и кадрово, показва вестникът. Ако в Сърбия за една година се изселват от 30 до 60 хиляди лица, от които една четвърт с висше обучение, това значи, че годишно единствено от изселване на високообразовани лица Сърбия губи един милиард евро, написа в. "Политика ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР