От съображения за сигурност хонконгската полиция забрани провеждането в събота

...
От съображения за сигурност хонконгската полиция забрани провеждането в събота
Коментари Харесай

Хонконгската полиция забрани голяма демонстрация, планирана за събота

От съображения за сигурност хонконгската полиция забрани провеждането в събота на поредна огромна продемократична проява, оповестиха уредниците, откакто предишния уикенд митингите бяха белязани от принуждение, съобщи Франс прес.

Съботната проява е свикана от Гражданския фронт за човешки права - организация, която се афишира за ненасилие и е в основата на всеобщите митинги в последните месеци в някогашната английска колония. На 18 август Гражданският фронт активизира 1,7 милиона души, без да се стига до прояви на принуждение.

В писмо до уредниците през вчерашния ден, полицията изрази опасения, че някои участници може да прибягнат до принуждение или да извършат " разрушителни актове ". Силите на реда припомниха, че стачкуващите освен " са правили палежи и са блокирали улици, а са употребявали също запалителни бомби, стоманени топчета, тухли, железни пръти и други самоделни оръжия, с цел да разрушават социална благосъстоятелност в огромни мащаби, да нарушават публичния ред и да предизвикват пострадвания на други хора ".

Гражданският фронт за човешки права съобщи, че има намерение да апелира възбраната, осведоми Българска телеграфна агенция.

Миналата неделя полицията употребява водни оръдия и за първи път прибягна до предупредителна пукотевица във въздуха по време на позволена проява, прераснала в принуждение.

С планувания за събота митинг щеше да се означи петата годишнина от отхвърли на Пекин за реализиране на политически промени в Хонконг, вследствие на което се надигна протестното " Движение на чадърите ". Тогавашната готовност се показваше в 79-дневна мирна окупация на хонконгските улици, без Китай да направи каквито и да било политически отстъпки.

Китайски държавни медии излъчиха през вчерашния ден фрагменти от напредване на войски в Хонконг за, както те споделиха, рутинна ротация, на фона на страхове от допустима интервенция на армията против митингите, съобщи Асошиейтед прес.

Агенция Синхуа заяви, че бронетранспортьори, камиони и патрулен транспортен съд от прилежащия град Шънчжън и са влезнали в Хонконг при 22-та ротация в хонкоския гарнизон на китайската войска. Китайската информационна организация акцентира, че бойците в новата ротация са осведомени с хонконгските закони и са се заклели да бранят суверенитета на страната.

Вчера беше осъществена ротация и в другия китайски специфичен административен регион - Макао, добавя АП.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР