От самото си създаване европейските схеми Училищен плод и Училищно

...
От самото си създаване европейските схеми Училищен плод и Училищно
Коментари Харесай

"Училищен плод" отново се превърна в проблем

От самото си основаване европейските схеми " Училищен плод " и " Училищно мляко " следват традициите на предшестващите ги стратегии за закуски да вървят с всевъзможни неуредици. Извънредното състояние, и без друго съпровождано от безредни дейности на институциите, сътвори изключителни предпоставки за нови проблеми и с тези доставки.

Целта на двете европейски схеми е да изградят верни привички на хранене при децата - да употребяват по-често плодове, зеленчуци и млечни артикули. Всяка година за мляко и плод в образователните заведения се плануват близо 20 млн. лева, част от които идват от европейския бюджет, и се разпределят от Държавен фонд " Земеделие ". Заради пандемията от COVID-19 и грипните вакации, които я предшестваха, доста деца останаха без полагащите им се порции.

По този мотив ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери, че са подхванати ограничения, които да подсигурят бъдещето на двете евросхеми, чието финансиране от европейския бюджет надвишава 192 млн. евро. От Европейска комисия са безапелационни, че пандемията от ковид може да се одобри като форсмажорно събитие. Това разрешава на страните членки, които работят по двете стратегии за мляко и плод в учебните заведения, да изплатят на доставчиците плануваните доставки, макар че не са осъществени. Храната пък може да бъде дарена на лечебни заведения, хранителни банки и благотворителни организации, показват от Европейска комисия.

Въпреки че преди затварянето на учебни заведения и детски градини поради коронавируса голяма част от децата си стояха по домовете в грипна почивка, нито Министерството на земеделието, нито Държавен фонд " Земеделие " съумяха да реагират бързо и да реорганизират работата по схемите за плод и мляко. Все отново обаче парите от европейския бюджет, които България получи за стратегиите, би трябвало да се отчетат пред Еврокомисията. Това накара държавното управление да проработи на пожар, което провокира истински безпорядък.

Институциите останаха без общ пулт

за ръководство. Едва предходната седмица земеделският министър Десислава Танева заприказва за закуските. От подопечното й ведомство оповестиха, че над 420 хиляди деца от детски градини и учебни заведения ще получат по домовете си полагащите им се порции. За задачата обществените патронажи в страната ще ги разнасят до жилищата. Само ден по-късно обаче от общественото министерство отхвърлиха, че доставките по домовете на децата ще се прави от   чиновниците на обществените патронажи.

Веднага по-късно пред Нова тв министър Танева изненадващо разгласи нова концепция за двете схеми - чиновниците в горските стопанства да обикалят жилищата на учениците с кошница с плодове и кашкавал. Нашите чиновници разнасят храна и медикаменти в отдалечени обитаеми места. Скоро ще стартират да разнасят по домовете на децата продуктите по скица " Училищен плод " и " Училищно мляко ", оповестиха неотдавна от Горско стопанство - Първомай.

Редица условия обаче слагат под подозрение сполучливата реализация на този проект. Когато приказваме за разнос на млечни артикули, хладилните камиони са задължители съгласно изискванията на учебните схеми. Междувременно обаче детски градини и учебни заведения получиха указания утвърдените заявители по двете стратегии да извършват доставките, а по-късно

родителите персонално да посетят образователното заведение,

с цел да си получат продуктите. Столична детска градина да вземем за пример е уведомила родителите, че на 27 април в постройката й ще се раздават плод и мляко, които се поставят за интервала от 13 до 29 март. " Пакетът се чака да съдържа 3 броя ябълки и порция сирене. Продуктите, които не се вземат, ще бъдат предоставени на обществения патронаж към Столична община. Моля при посещаване на детската градина да се съблюдават всички въведени ограничения за отбрана на Вашето и нашето здраве посредством защитни средства ", написа още в известието.

Някои директори на образователни заведения обаче възнегодуваха от концепцията родителите да бъдат събирани на едно място, защото това основава заплаха за разпространяване на COVID-19. " Такава акция в учебното заведение, на което имам достойнството да съм шеф, няма да има. Отговорността за решението е моя, като шеф, носещ директна отговорност за здравето и живота на сътрудниците ми, както и такава за учениците и техните родители. Но мащабите на „ мероприятието “ са големи и постановат увереност и воля на всички виновни институции ", пише директорът на ОУ „ Васил Левски “ във Враца в намерено писмо, оповестено от zovnews.

И до момента в който родители и шефове се безпокоят за здравето си, а доставчиците бяха оставени в невидение дали трудът им ще бъде обезщетен поради неналичието на ясни инструкции. От друга страна редица образователни заведения искат порции за децата под напън от просветното министерство. Всъщност единственият държавен орган, който би трябвало да каже дали доставките на плод и мляко ще бъдат заплатени, не съумя да отговори

по какъв начин въобще работят двете схеми

от началото на изключителното състояние. От Държавен фонд " Земеделие " - разплащателната организация на МЗХГ, обявиха пред " Сега " само, че се чака публично разпореждане на Министерския съвет, защото би трябвало да има ясно написани правила за схемите. " Във връзка с изключителното състояние Европейска комисия е предложила на държавите-членки да бъдат гъвкави, като се спазят изискванията за допустимост и разноски. Фонд " Земеделие " има подготвеност по най-бързия метод да организира доставките съгласно решението на Министерския съвет ", прецизираха от ДФЗ.

В същото време изпълнителният шеф на фонда Васил Грудев упорства продуктите, които се доставят в образователните заведения, да не бъдат дарявани на обществените патронажи, а да се разпределят сред децата. " Следва да бъдат прилагани разпоредбите в духа на настоящата нормативна рамка. По този метод ще бъде непокътната целевата група на схемата и нейната съществена цел - възпитанието на децата ", написа Грудев в писмо до просветния министър Красимир Вълчев и министъра на земеделието Десислава Танева.

Чак в сряда, повече от месец от началото на рецесията, кабинетът най-после реши, че е належащо да се работи. След държавното съвещание стана  ясно само, че доставките, че ще правят по естествен ред в образователните заведения. Това значи, че порциите с млечни артикули ще се разтоварват в учебни заведения и градини, без да е ясно по какъв начин ще стигат на процедура до децата. Ако бъде решено, че родителите би трябвало персонално да прибират продуктите на място, това несъмнено е риск  в изискванията на зараза. От друга страна, в случай че закуските биват доставяни от Горското или друго ведомство, стои въпросът дали нужният запас за това е разполагаем. Говорим за хиляди възпитаници и тонове млечни артикули и плодове.

Този разнобой повече от месец след началото на рецесията е на път да сътвори паники за здравето на деца и родители. В последна сметка паническите опити да се избавят парите по двете евросхеми в последния миг още веднъж ще бъде за сметка на жителите и бизнеса.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР