От самото начало ние заявихме, от КНСБ, че двете тарифи

...
От самото начало ние заявихме, от КНСБ, че двете тарифи
Коментари Харесай

Васил Велев: Вървим с бързи стъпки към фалита на държавата

" От самото начало ние декларирахме, от КНСБ, че двете цени няма да решат въпроса да се уеднаквят сметките от другите енергоизточници, а ще основат в допълнение проблеми. През този механизъм, който се оферираше, втората цена щеше да бъде равна на пазарната, което значи старт на либерализацията на пазара на еленергията на дребно. "
Това мнение изрази пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Необходимо е час по скоро да се дефинира енергийната беднотия, счита Димитров. По думите му на масата към този момент на няколко министри има разработка на Българска академия на науките.

" По данни на Евростат са малко над 1 600 000 души, което не е половината българи, само че е много повече от настоящето число. Това е картинката. "

" Това разпределяне на калпак за семействата е разхищаване на средства ", уточни от своя страна Васил Велев.

В момента цената на мегават час за бита е 82 лв. – и за небогати и за богати и 250 лв. за предприятия – три пъти повече, като тук са и лечебни заведения, учебни заведения, театри, музеи. Според планове на АИКБ действителната цена на микса за бита е от порядъка на 150-180 лв., добави той.

" Очевидно тази цена - 82 лв., е субсидирана мощно за всички, което е погрешно. Както небогати, по този начин и богати употребяват тази дотация и който използва повече, употребява по-голяма дотация. "

Според Велев двете цени не са били обяснени добре и " има отпадналост те да се вкарат ".

Време е да се отървем от заблудата " свободен пазар на електрическа енергия ". Пазарът на електрическа енергия на едро в Европейски Съюз е фундаментално сгрешен, по тази причина са всичките тези настоящи рискови стойности на цената на електрическата енергия на борсата, при изискване, че в България примерно нищо не се е трансформирало и суровината не е поскъпнала, разяснява Велев в предаването " Преди всички ".

" Това е неточност на европейско ниво, която рано или късно ще бъде поправена. И ние в този момент да продължаваме като папагали да обясняваме по какъв начин ще преминем всички на свободния пазар 2025-2026 година е тъкмо противоположното говорене. Не битът би трябвало да премине на свободния пазар, а всички би трябвало да минат на контролирани цени, по този начин както е в Америка. В Америка пазарът не е безбрежно свободен и по тази причина там цената не скача по този метод и е три пъти по-ниска от българската цена след обезщетения ".

Сегашният миг е извънредно несъответствуващ за въвеждане на радикални решения, настоя Пламен Димитров.

" Състоянието на обществените финанси е мощно притеснително. В резултат на популизма в Народното събрание надухме по този начин разноските, че вземаме пари от Плана за възобновяване и резистентност и с тях плащаме пенсии. Да, но тия пари са за вложения ", посочи още Васил Велев.

Според него се вършат " доста бързи стъпки към банкрута на страната ".

За Пламен Димитров " новината за нашата гибел е мощно пресилена ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР