От самото начало на започване на епидемията ние насърчаваме хората

...
От самото начало на започване на епидемията ние насърчаваме хората
Коментари Харесай

Ангелов: Не проспахме лятото, това е резултатът от неспазването на мерките

„ От самото начало на започване на епидемията ние насърчаваме хората да съблюдават ограниченията. Това е резултатът от неспазването им, от подценяването на вируса и от горенето на маски пред Министерски съвет. Голямото съмнение към системата, трупано през годините, докара до този резултат “, това съобщи пред здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„ Когато има проблем елементарно може да бъде открит отговорен. В момента не е належащо да търсим отговорни, а би трябвало да намерим решение. Решенето е едно – съблюдаване на ограничения, стерилизация, отдалеченост и уважаване на лекарите “, добави той.

Здравният министър обаче означи, че единствено за през вчерашния ден са излекувани 2518 души. „ Историята на всеки един от тях е триумф за българската здравна система “, съобщи проф. Ангелов в отговор на въпрос за случаите,  при които хора чакат коли за спешна помощ с часове или на стълбите пред кабинетите и се стига до смъртни случаи. Той изрече съболезнования на околните на умрелите и съобщи, че протичащото е неприемливо и не е обикновено да се случва.

„ Много пъти съм казвал, че българската здравна система е нереформирана и че тя има потребност от сериозен ремонт. Дали би трябвало да приключи промяната, която бе стартирана и не е приключена, или тя би трябвало да бъде стартирана още веднъж – няма нито публичен, нито политически консенсус “, разяснява той.

 На въпрос дали сме проспали лятото, Ангелов бе безапелационен, че нито един ден от летните месеци не е проспан.

„ Аз пристигнах като здравен министър в края не месец юли. Два-три дни по-късно пуснах заповед за идващите ограничения. След това посетих Чирпан, Сливен и Ямбол. Започнах обиколките по всички регионални градове, с цел да се срещна със щабовете. Организацията бе направена по този начин, както имаше опция в съответната област. Виждате през днешния ден какъв е казусът – казусът са хората. Ако някой може да сътвори за три месеца нови доктори, медицински сестри и санитари… аз не мога да го направя “, сподели здравният министър.

„ Проблемът не учредителен, нито неналичието на здания и кревати. Да сте чули че няма техника, че няма апарати за дишане? Всичко, което може да бъде направено, е направено. Хората, които могат да бъдат командировани бяха ясно обрисувани. Пациенти от лечебните заведения не се връщат. В момента нямаме дефицит на кревати “, безапелационен бе проф. Ангелов.

По отношение на по-строгите ограничения здравният министър изясни, че нито една не е смекчена. Не е имало „ стъпка обратно “ във връзка с спортните събития, зелените коридори и събиранията до 15 души, посочи здравният министър.

„ Основната концепция е да спрем всеобщото разпространяване на болестта. Не можем да я спрем, а можем да направляваме темпа на разпространяване. Не можем да спрем хората да живеят или да ги създадем заложници на системата у дома. Все още не сме стигнали такива цифри, че да постановяваме вечерен час или излизане с SMS, както е в други страни “, изясни проф. Ангелов.

По отношение на зелените коридори той изясни, че не е бил реализиран консенсус. Струпването на доста хора в следобедните часове също е асъдействало за смяната, а точно зеленият кулоар към този момент да е единствено заран - от 8:30 до 10:30 ч.

България има един от най-хубавите имунизационни календари в света и организацията за имунизациите е направена, съобщи проф. Ангелов.

„ Ваксинационният проект на България се работи сега. Той има две направления. Едната е кои ще бъдат групите, които ще бъдат имунизирани първи. Тук споделяме мнението на европейските ни сътрудници, че ще се стартира с хората, които са уязвими на първа линия. Минаваме през възрастните хора и по-късно всички останали “, разясни здравният министър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР