От самото начало е ясно, че процедурата за избор на

...
От самото начало е ясно, че процедурата за избор на
Коментари Харесай

Ангел Найденов: Ф-16 е добър избор

От самото начало е ясно, че процедурата за избор на нови изтребители има две етапи - техническа и политическа. Не познавам огромна оръжейна договорка, в която да няма политически детайл.

Надявам се до края на годината да се стигне до подписването на контракт. Все още има запаси за решителността на държавното управление да завърши процедурата.

От подписването на договорката значително зависи продължителността на живота на този кабинет и това болшинство.

От самото начало на тази процедура, а и по време на финалната фаза в края на предходната година стои една огромна въпросителна. Тя е обвързвана със периодите, в които би трябвало да се проведат новите договаряния и да се завърши изборът на новия вид военен аероплан. Силно се надявам, че в границите на 2019 година най-сетне ще има финализиран контракт и ще стартира модернизацията на Военновъздушните сили.

Не желая по никакъв метод да правя оценка или пояснявам мненията на Българска социалистическа партия и президента Румен Радев против това предложение на държавното управление.

Друг е въпросът, че държавното управление дали по неумение, дали поради подценяване на отзвука, сервира предлагането по метод, който в действителност граничи със абсурда. Включително предлагането за отклонение от към този момент гласувания от Народното събрание аршин.

Правителството не съумява да изясни тези етапи на процедурата и няма по какъв начин да убеди огромната част от българското общество, че всичко е задоволително транспарантно. Правителството дава законно съображение на тези, които са срещу съответния избор на F-16, да употребяват аргумента за нарушаване в процедурата.

По създание един добър избор, едно положително решение за пускане на договарянията най-после може да се окаже неодобрено при тези позиции, които към този момент бяха изразени от парламентарните обединения.

Да, България може да си разреши покупката на изтребители F-16 Block 70. Това е един добър избор. Не се позовавам на пристрастия или страст. Имам визия от качествата на платформата и предлагането. Дори самият факт, че имаш предложение за една платформа, която върви с целия пакет качества, съоръжение, въоръжение, муниции, е задоволително индикативен и част от преимуществата на тази оферта. Силно се надявам, че ще бъдат спазени уговорките и предварителните обещания, че в последна сметка предлагането ще дава отговор на българските оперативни и бюджетни условия, че в хода на договарянията може да се стигне до допустима цена.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР