От Съдийската колегия на ВСС поискахме допълнителна информация и през

...
От Съдийската колегия на ВСС поискахме допълнителна информация и през
Коментари Харесай

Магдалинчев потвърди: Има инфо от САЩ за Миталов

От Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет поискахме спомагателна информация и през март постъпи писмо с поверителни данни от представители на Държавния департамент на Съединени американски щати по случая със арбитър Андон Миталов. Това удостовери пред Българска национална телевизия представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Скандалният случай със съдията от Специализирания углавен съд Андон Миталов е от 5 февруари. Тогава от Държавния департамент на Съединени американски щати пристигна информация, че му е неразрешено да влиза в страната.

Миталов се прочу, откакто пусна обвинявания в шпионаж русофил Николай Малинов да отиде в Русия, с цел да получи медал от съветския президент Владимир Путин. Висш съдебен съвет незабавно взе решение да изиска от прокуратурата, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и Държавния департамент всички вероятни данни, засягащи Миталов.

Данните са предадени и на дисциплинарния състав във Висш съдебен съвет, разглеждащ настояването на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволнението на Миталов. Основанията за отправяне на предлагането за премахване на магистрата са, че разрешавайки на обвинения Николай Малинов да напусне страната, е направил тежко нарушаване на служебните си отговорности, с което е уязвил престижа на правосъдната власт. Дисциплинарното произвеждане против магистрата беше формирано на 18 февруари.

Съдилищата работеха и по време на изключителното състояние, единствено че не се допускаше скупчване на хора и делата се гледаха онлайн. Имаше графици на магистрати и правосъдни чиновници, които да посещавт постройките. Достъпът беше според условията на здравните управляващи. Допусна се опцията за онлайн достъп за отдалечено гледане на делата. Сега тази опция е към този момент в закона и тя ще си остане, разяснява Магдалинчев.

Показа се нескрито, че електронното правораздаване и изобщо ръководство има място в ръководството на правосъдната система и на страната. От Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет взехме решение да продължим съвещанията си онлайн, уточни Магдалинчев.

Има план на Министерство на правораздаването който ще  обезпечи видеоконферентна връзка за 20 съдилища и 6 места за отнемане от независимост.

Сега неизбежно има струпване на каузи заради изключителното състояние и ограниченията, които се взеха с графика и наряди се стигна до известно струпване на каузи. Но още от април ние започнахме да образуваме преписки в каузи, да се изпращат бумаги. Има едно струпване, само че системата ще проработи. През две, три каузи в този момент ще се прави стерилизация на залата, сподели Магдалинчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР