От събота епидемия е обявена в област Бургас, в общините

...
От събота епидемия е обявена в област Бургас, в общините
Коментари Харесай

Горещи новини за грипната епидемия у нас, положението е апокалиптично

От събота зараза е оповестена в област Бургас, в общините Севлиево, Трявна и Дряново. А от понеделник в София, областите Кърджали и Хасково и община Луковит.

До второ разпореждане се лимитират плановите интервенции и свижданията в лечебните заведения. По време на епидемията се стопират женските и детските съвещания. На границата сред първия и втория период доста учебни заведения остават затворени.

Образователните управляващи изясняват, че това няма да навреди на темпото на образование, тъй като се слива с междусрочната почивка.

Краят на първия образователен период на доста места в страната пристигна прибързано. Но съгласно просветителното министерство учителите ще наваксат грипните дни, тъй като имат опит от други години по същото време.
„ Учителят е този, който възнамерява работата си. Той е този, който може да реши. За нас е значимо не препускането по образователния материал, а постигането на избрани компетентности”, съобщи Жени Костадинова, зам.-министър на образованието.
В София децата ще са на учебно заведение другия четвъртък - на 6 февруари. Но в някои учебни заведения са удовлетворени, че затварят преди да са заболели всички. В четвъртък в столичното 23-то СОУ са отсъствали 80 от всички 930 възпитаници.

„ За нашето учебно заведение отсъстващите са под 10%. Последните години постоянно имат сред 4 и 6 образователни дни такава почивка, считам, че е по-добре да са у дома и да не боледуват. Здравето им е най-важно”, съобщи Нина Чанева, шеф на 23-то СОУ, София.

Здравните специалисти предлагат на огромните възпитаници да не употребяват грипната почивка, с цел да се виждат с другари.

„ Когато се даде такава почивка, тя е, с цел да нямат децата контакти. Доколкото може да има надзор от родителите е добре да е в тази тенденция, а и по-възрастните хора би трябвало да заобикалят непотребни контакти, това ще им спести заразяване”, съобщи държавният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

За медиците признаците на грип са лесни за различаване: кашлица, температура, болки в ставите. Лекарите предлагат никога да не се чака и да се залага на самолечение.

„ Най-честото затруднение е пневмонията. При някой варианти пневмонията доста внезапно прераства в остра дихателна недостатъчност”, изясни Ангел Кунчев. Засега в лечебните заведения има задоволително място. А в случай че има потребност, лечебните заведения са подготвени да обезпечат още.

Здравните специалисти чакат пикът на грипа да е при започване на февруари. Но надали ще се стигне до национална зараза, тъй като болестта не се случва по едно и също време на всички места.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР