От са готови с жалба до заради промените в ,

От са готови с жалба до заради промените в , ...

От БСП подготвят жалба до Конституционния съд за промените в Изборния кодекс.

От са готови с жалба до заради промените в , които бяха приети миналата седмица. Според тях промените в преходните и заключителни разпоредби на закона са противоконституционни, заради възможността въпроси от компетентността на Великото народно събрание да се решават с национално допитване.
Това стана ясно от думите на Явор Божанков от БСП пред btv. В четвъртък депутатите приеха поправка в преходните и заключителни на Изборния кодекс. Те отмениха ключова точка от закона - а именно, че не може да има обществени допитвания по теми, свързани с компетентността на Велико Народно събрание.

БСП: ГЕРБ ще опита да направи изборен кодекс, който да й осигури лесна победа наесен БСП: ГЕРБ ще опита да направи изборен кодекс, който да й осигури лесна победа наесен
"Наясно сме, че от ГЕРБ ще направят всичко възможно, за да формират такъв изборен кодекс, който да им осигури по-лесна победа на вота п...
Риск е за национална сигурност на България тази промяна, касаеща преходните и заключителните разпоредби, свързани с , каза той.
"То показва отношението на властта към конституционния ред. Абсурдна е идеята - основни граждански права и демократични ценности да бъдат отменяни и променяни чрез подлагане на референдуми", коменита още депутатът от БСП. 
Божанков заяви, че няма как да се промени територията на страната ни или дали ще е президентска република чрез референдуми, защото Конституцията ни пази.
"Тя няма да позволи тези хипотези. Такива въпроси са само в компетентността на ВНС, чрез промяна на закона няма как да се случи", коментира Божанков.

Крум Зарков: Новият Изборен кодекс позволява извращения с изборния процес Крум Зарков: Новият Изборен кодекс позволява извращения с изборния процес
„Този закон не бива и не трябваше да се казва Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс поради простата причина, че Избо...
Божанков заяви и че в БСП са готови и с конституционан жалба.
По думите на социалиста след като скандалите в България не са намерили адекватен отговор и разследване в страната, те са станали европейска тема. Според него отказът на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев да се явят пред комисията на Европейския парламент за обяснения е в тон с поведението им в България, където също бягат от дебат.

Източник: actualno.com