От РЗИ-Варна отправиха призив към родителите:Към 18.02.2019г. Министерство на здравеопазването

...
От РЗИ-Варна отправиха призив към родителите:Към 18.02.2019г. Министерство на здравеопазването
Коментари Харесай

От РЗИ-Варна с важен призив към родителите: Нека не допуснем разпространение на една тежка инфекциозна болест

От РЗИ-Варна насочиха апел към родителите:

Към 18.02.2019г. Министерство на здравеопазването е осведомено за 27 случая на лица с клинична картина на морбили. От тях има два нови случая – майка на 19г. и детето й на 2 година от кв. " Христо Ботев ", гр.София. И майката и детето са приети в болница в Инфекциозна болница. Към момента няма данни същите да са пътували в чужбина или да са имали контакти със инфектирани лица от региона на Благоевград.

По мотив на създалата се епидемиологична обстановка с морбили у нас, е належащо Вашето подпомагане, с цел да не допуснем разпространяване на една тежка инфекциозна болест, която у неимунизираните лица постоянно протича с затруднение, стигащи от време на време и до инвалидизация.

Морбили (дребна шарка, брусница) е мощно контагиозно остро инфекциозно заболяване, което се предизвиква от вирус. Източник на инфекцията е само болният човек. Болният от морбили предава болестта в продължение на 8-10 дни: 1-2 дни от края на инкубационния интервал / времето от момента на попадане на вируса в организма до поява на недоволства от страна на заболелия/; по време на катаралните прояви и първите няколко дни от началото на обрива. Обрива обгръща първо лицето към носа и зад ушите, по-късно слиза към гърдите и крайниците.

В протичането на заболяването се следят три интервала:

- Катарален:  Продължава от 1 до 6 дни. Заболяването стартира с повишение на температурата. Проявява се с кихане, серозно-слузести тайни от носа, сълзотечение и светлобоязън. Появява се груба и неподдаваща се на нормалното лекуване кашлица. Телесната температура доближава до 38,5 – 39°C. Децата стават апатични, плачливи и изгубват вкус. На 2 – 3 ден по лигавицата на небцето, сливиците и фаринкса се появява присъщ енантем - лигавицата на бузите против предкътниците наподобява като напръскана с вар. Откриват се дребни бели петънца, обиколени от алено венче. Тези петна са патогномичен за морбили симптом и са известни като петна на Филатов - Коплик (петна на Коплик).

- Обривен интервал : След малко намаляване или нормализиране на телесната температура, към 3 – 5 ден от началото, тя още веднъж се покачва. Достига до 40°C. През този интервал се появява характерният макуло-папулозен обрив. Той се развива поетапно като в началото обгръща лицето в региона към носа и зад ушите, шията и горната част на гръдния панер. На идващия ден обгръща туловището и крайниците. Обривът по кожата прилича на географска карта. Завяхването на обрива е със същата поредност – от лицето към долните крака. След изгубването му по кожата остава кафеникава пигментация. Накрая на местата на обрива се следи лющене на повърхностния пласт – така наречен " трицевидно лющене “. Освен проявата на класическата форма на обрив се следят и разновидности на същия. Органната патология през този интервал е най-силно изразена. Поради токсични увреждания и съдови разстройства на централната нервна система (ЦНС) може да се следи и енцефалопатия.

Катаралните прояви също се усилват. Между клепачите се отделя серозно-гноен секрет. Често се следят болки в корема и диария.

- Рековалесцентен интервал: Наблюдава се последователно намаление и нормализиране на телесната температура и изгубване на обрива. Този интервал е към 5 – 6 ден от началото на болестта. Предаването на болестта става по въздушно-капков път - при диалект, кихане, кашляне и при рев със сълзите. Обикновено заразяването става при непосредствен контакт със инфектирания в закрити пространства, градски превоз, учебни заведения. Входна врата за вируса е лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите.

Възприемчивостта към болестта е съвсем 100%, т.е. всички контактни, които нямат построен имунитет, се разболяват. Най-често болестта поражда в края на зимата и напролет. Имунитетът след преболедуване от морбили е дълготраен и доживотен. Инкубационният интервал на болестта (времето от момента на попадане на вируса в организма до цялостната клинична изява) е къс – 7-10 дни.

Заболяването от морбили води до внезапен спад на имунитета, заради което доста постоянно се следят затруднения. Те се дължат от една страна на директните увреждания от вируса, а от друга – на вторично добавените бактериални причинители (пневмококи, стрептококи, стафилококи и др.). Усложненията от страна на белите дробове са под формата на бронхити, бронхиолити и пневмонии, а увреждането на нервната система протича като енцефалити и менинго-енцефалити.

Единственото несъмнено средство за предотвратяване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст.

Уважаеми родители, Обърнете внимание на имунизационния статус на децата Ви, във връзка с ваксинопрофилактиката против морбили. Деца, при които е пропусната тази ваксина, би трябвало да бъдат неотложно ваксинирани или реимунизирани. Целта е да се предпазят неимунизираните и нереимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемиологично разпространяване на морбили на територията на нашата страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР