От руското посолство в България съобщиха за ТАСС, че консулската

...
От руското посолство в България съобщиха за ТАСС, че консулската
Коментари Харесай

ТАСС: Руските консулски служби в София, Варна и Русе временно спират работа

От съветското посолство в България оповестиха за ТАСС , че консулската работа в София и генералното консулство във Варна стопират работа , а генералното консулство в Русе е затворено за един месец заради липса на личен състав, откакто 70 съветски дипломати бяха експулсирани от страната.

Решението за експулсиране на съветски дипломати от България пристигна отвън страната. Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи това през днешния ден в ефира на телевизионния канал " Россия-1 ".

„ Всички в политическите кръгове в България стоят зад тези решения , те унищожават политическите връзки и го вършат, несъмнено, срещу волята на българския народ ", сподели тя.

Впоследствие ТАСС посочи, че " по-рано от съветското посолство в България оповестиха за ТАСС, че краткотрайно е прекратена работата на консулския отдел в София и генералното консулство във Варна, а генералното консулство в Русе ще бъде закрито през идващия месец заради дефицит на личен състав ".

По-рано министър председателят в оставка Кирил Петков разгласи, че страната ни гони 70 съветски дипломати. 

" Нашите служби са разпознали хора, които значително са свързани с техните служби и са работили против ползите на нашата татковина. Голяма част от тях са работили за непознати служби, били са на разнообразни позиции и дипломатическата им роля е била прикритие. Това са дипломати към Руското посолство с разнообразни публични функции. Извършвали са несвойствени действия за тези дипломатически позиции. Затова приветствам българските служби и Министерство на външните работи, че институционално са си свършили работата. И желая да кажа, че всички които работят против ползите на България, ще бъдат призовани да си отиват назад в страната, откъдето са пристигнали ", сподели Петков и изясни, че не може да бъде посочвана повече информация, защото е класифицирана. 

По думите му това не е експанзия към съветския народ.   " Когато непознати държавни управления се пробват да работят и да се намесват във вътрешните работи на България, ние имаме институции, които да противодействат ", уточни той.

" Още в неделя чакаме един цялостен аероплан със 70 места да замине назад за Москва ", добави министър председателят в оставка. 

Междувременно стана ясно, че  заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова е извикала на среща в Министерство на външните работи посланика на Руската федерация. Посланик  Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна  за намаляване на числеността на личния състав на съветските представителства в България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация, съобщиха от външното ведомство. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически чиновници.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР