От "Росатом" е потвърдено желанието за участие в реализацията на

От "Росатом" е потвърдено желанието за участие в реализацията на ...

Росатом е потвърдила участие в реализацията на АЕЦ Белене.


От "Росатом" е потвърдено желанието за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", но, разбира се, очакваме крайната дата - 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по БНТ.

Енергийният министър коментира държавното посещение в Туркменистан, на което при среща на Бойко Борисов с руския премиер Дмитрий Медведев е обсъдена процедурата за избор на компания, която да реализира АЕЦ "Белене". 

Теменужка Петкова потвърди, че руската "Росатом" е заявила желание да участва.

Заявление за участие в проекта АЕЦ „Белене“ е подала и американската компания General Electric, която е производител на турбини, стана ясно преди дни.

Петкова не смята, че би имало реакция от страна на Европейската комисия, ако "Росатом" спечели проекта. „За нас е важно да успеем да реализираме нашата идея за осъществяване на проекта АЕЦ "Белене", защото той ще бъде необходим и от гледна точка на енергийната сигурност на страната в следващите години“, допълни тя.Още по тематаGeneral Electric e подала заявление за участие в АЕЦ „Белене“Росатом ще подаде заявка за участие в търга за АЕЦ "Белене" самостоятелноСтартира 90-дневен срок за участие в избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“„Росатом“: Ще строим АЕЦ „Белене“ само срещу гарантирана печалбаПарламентът даде мандат на кабинета да търси инвеститор за АЕЦ "Белене"

Очакваме крайната дата 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на АЕЦ "Белене", каза Петкова без да споменава други кандидати.

На тази дата приключва първият етап от процедурата – заявленията на всички компании, които искат да се включат. На следващ етап ще бъде изготвена кратка листа на компанните, с които искаме да водим преговори. След това ще изпратим покана за обвързващи оферти, обясни енергийният министър.

На въпрос дали е възмогжно няколко кандидати да работят по проекта Петкова каза: „Всичко е възможно, процедурата е максимално отворена, дава възможност за водене на разговори и по време на процедурата. Възможни са всякакви комбинации, които да бъдат от взаимен интерес“.

Крайният срок за приключване на процедурата е една година.

Енергийният министър коментира и другата тема от държавната визита в Туркменистан - възможността за внос на газ от каспийската държава.

„Туркменистан е четвърта в света по запаси на природен газ. Това е Каспийският регион, на който ние изключително много разчитаме, за да реализираме своите приоритети за диверсификация“, посочи Петкова.

По думите й дебатът за статута на Каспийско море, който преди е възпрепятствал доставянето на природен газ от Туркменистан, е бил уреден през миналата година.

При срещата на премиера Бойко Борисов с Дмитрий Медведев е било решено да бъдат обсъдени различните варианти на експертно ниво и след това да бъде преценено кой от тях може да бъде реализиран.

Източник: investor.bg