От РИОСВ във Враца заявиха, че на този етап няма

...
От РИОСВ във Враца заявиха, че на този етап няма
Коментари Харесай

РИОСВ: Няма опасност за хората след откритите токсични вещества в закрит завод във Враца

От Регионална инспекция за опазване на околната среда във Враца обявиха, че на този стадий няма непосредствена заплаха за популацията. Веднага откакто се откри наличието на всички сандъци, ще бъде проведено безвредното им транспортиране, увериха от инспекцията.

По-рано през днешния ден към 90 сандъка с рискови химически субстанции бяха открити в мазето на остарял склад зад административна постройка на някогашния ЗММ " Гаврил Генов " във Враца. Сигналът за рисковата находка подали жители до специалиста от Регионална инспекция за опазване на околната среда Георги Караиванов. Той пък незабавно уведомил ДАНС и полицията, които започнаха инспекция.

Според Караиванов в един от отворените сандъци бил открит извънредно рисковия червен живак. В други сандъци имало калиев перхлорат и цианидни съединения, които също са доста отровни. Всичко в сандъците е рисково за живота и здравето на хората, съгласно специалиста по рисковите химически субстанции в Регионална инспекция за опазване на околната среда във Враца. От аленият живак, в случай че попадне в ръцете на злонамерени хора, могат да се изготвят взривни материали.

Какво съдържат останалите сандъци ще се разбере едвам откакто инспекцията приключи и специалистите от профилираната лаборатория си кажат думата. Забравените сандъци са от преди 35 години, по тях личат надписи на съветски и че са създадени в Съюз на съветските социалистически републики. Няма обаче означение за наличието им.

Извикани са профилирани екипи на Гражданска отбрана и лаборатория, пригодена за работа в мощно токсична среда. За казусът е известено Министерство на околната среда и водите и вътрешния министър Младен Маринов, врачанския регионален шеф Малина Николова и кмета на града Калин Каменов.

Химикалите се намират в подземия, които не са охранявани и всеки би могъл да стигне до тях. С времето и безхаберието пространствата са се трансформирали в руини. Превърнати са и в тоалетни от работещите на площадката на някогашния цех.

Шефът на сдружението, което стопанисва сега хранилища на територията на някогашния цех Тодор Недков знаел, че това подземното помещение в миналото било склад за бои, само че съхраняваното в него не се водело на доклад от никого.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР