От РИОСВ-Пазарджик предупредиха жителите на областния град, че ще дишат

...
От РИОСВ-Пазарджик предупредиха жителите на областния град, че ще дишат
Коментари Харесай

РИОСВ предупреди пазарджиклии: Ще дишате мръсен въздух, ако не вземете мерки

От РИОСВ-Пазарджик предизвестиха жителите на регионалния град, че ще дишат замърсен въздух и тази зима, в случай че не подхващат съответни ограничения в тази тенденция, касаещи понижаване на фините прахови частици (ФПЧ), които се отделят в атмосферата.

Докато през месеците от април до септември автоматизираните измервателни станции  в региона  съвсем не записват денонощия с превишени правила, през есенно–зимните месеци броят на превишенията внезапно се усилва. Замърсяването на въздуха с ФПЧ води до по-често пораждане на остри респираторни инфекции (ринити, фарингити, бронхити, бронхопневмонии) и болести на очите (конюнктивити и кератити), както и на по-тежко протичане на заболявания на дихателната система (бронхиална астма, продължителен бронхит, белодробен емфизем) и на сърдечно-съдовите болести, което води до понижаване на продължителността на живота.

Основните източници на замърсяване с ФПЧ са процесите на изгаряне на горива за битово отопление, изключително при продължителни метеорологични процеси, затрудняващи разсейването на димните газове в атмосферата. Експертите от РИОСВ–Пазарджик приканват да се употребяват способи за отопление, които не провокират обособяване на димни газове във въздуха или те са минимални като парно и ток.

„ Ако сте избрали отопление с изгаряне на твърди горива, не използвайте въглища с високо наличие на пепел и сяра, както и влажна дървесина, защото при изгарянето им се усилват отделяните количества прахуляк и нездравословни химични съединения като серен диоксид и въглероден оксид. Не изхвърляйте в контейнерите за битови боклуци гореща сгур и пепел, защото това постоянно провокира запалване или дълготрайно димене и замърсяване на въздуха. Не слагайте в домашните си печки или котли пластмаси, гуми, парцали, печатни издания и други, защото тези боклуци при изгаряне отделят токсични химични субстанции ”, поучава екоекспертът Цветанка Чочева. От Регионална инспекция за опазване на околната среда приканват водачите през есенно-зимния интервал да не оставят автомобила си дълготрайно време с включен мотор на място и да не употребяват МПС-та с неизправно изгаряне  на горивото в моторите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР