От регулаторна гледна точка ние не сме симпатичните хора и

...
От регулаторна гледна точка ние не сме симпатичните хора и
Коментари Харесай

Българският електроенергиен и газов пазар на крачка или две от европейския модел


От регулаторна позиция ние не сме симпатичните хора и не сме тези, които вземат решение енергийното портфолио, външните фактори и устойчивостта, само че ние решаваме опциите за потребителите. Това съобщи (в рамките на Осмата районна енергийна конференция, проведена от БЕМФ) президентът на ACER Клара Полети. В същото време тя акцентира, че има фактори отвън пазарите, които оказват въздействие върху тях и по тази причина не може да се приказва за дейности само от регулаторна позиция.

Европейският газов модел и опциите

Европейският газов модел е резистентен, а цените даже са се намалили. Увеличават се и районите, в които този резистентен европейски модел работи. Като позитив на газовия модел Полети уточни и повишаването на ликвидността на газовия пазар. Полагат се обилни старания и за възстановяване на инфраструктурата, на пазарите, а местата, които към този момент се считат за открити хъбове стават референтен модел за другите разрастващи се хъбове, изключително за страни, които имат и локален рандеман на природен газ.

Моделът на газовите хъбове основава по-конкурентна среда, по-добър достъп и трансграничната търговия, само че към момента има пазари и интерконектори, където има структурни и конкурентни проблеми, липсва спот пазар и се разчита единствено на двустранни контракти.

Картината в Европа не е идентична и това е главното предизвикателство, съобщи Полети. През предходната 2018 година в 13 от страните - членки на Европейски Съюз показателят на сигурността на доставките е бил под сериозния предел, а Латвия, Финландия и България се характеризират единствено с един източник на природен газ. Въпреки че има инфраструктура, потенциалът на използваемостта й е от порядъка единствено на малко над 25 %. Оттук и въпросът за зависимостта на националните регулаторни практики от спецификата на пазара, акцентира Полети.

Има разлики в цените при обособените страни и в трансграничната търговия. Те работят като спънка за ефикасна търговия, тъй че тук би трябвало да се подхващат стъпки, с цел да не въздействат зле на пазара трансграничните такси, изясни тя. По думите й, би трябвало да се развие способ за оценка и може би би трябвало да се търсят нови решения за унищожаване пречките за цялостната интеграция на целия европейски пазар, който да подхожда на новите провокации.

Стелиос Бикос, търговски представител на гръцката компания „ Депа “ разяснява засиленият интерес на Гърция към втечнения природен газ (ВПГ или LNG) и потреблението на терминала в Ревитуса и въздействието му върху цените. Доставките с полутечен природен газ доближават до Гърция на цена по-ниска от газовите доставки по тръбопроводи и в този смисъл той роля за стимулиране на пазара. Бикос показа разширението на терминала в Ревитуса.

Дали ВПГ може да помогне на региона да излезе от обстановката с един източник на доставки и да се трансформира диверсификатор? Има един отговор – би трябвало да дефинираме какво е район и какво желаеме – по-евтин газ, достъп до газ и дали желаеме газ, който не е съветски. Отговорът на тези въпроси е значим, означи Бикос.

Представителят на „ Депа “ изясни, че към 50 – 60 % от газа в Гърция се употребява за произвеждане на сила Това е по този начин, тъй като Гърция в никакъв случай не е имала АЕЦ, само че 35 % от създадената сила се създава от газ. Това е забележителен дял, само че не е преобладаващ. Значителна част от газа се употребява за произвеждане на електричество. Значителна част от газа също по този начин идва от Русия и би трябвало да помним къде се случват нещата, разяснява той. Бикос заяви, че в този момент в страната се обмисля план, съгласно който 50 % от електричеството да се създава от ВЕИ.

Европейският газов пазар е същият, който виждаме и в България. България се пробва да либерализира пазара, което е отлично. Това разяснява от своя страна представителят на South Stream B.V. Ерик Джурдик, който показа и реализирането на първата тръба от плана „ Турски поток “ до Турция, само че без да разяснява опциите за втората линия по плана.

България, както и други страни в района са изправени пред две огромни провокации – първо понижаване на въглеродния отпечатък в целия енергиен микс. Сега той господства. В обособените страни каузи на газа е от 30 до 50 % и в този смисъл има опция за подмяна на разнообразни мощности с такива на газ, сподели Джурдик.

Второто предизвикателство е обвързвано със сигурността на енергийните доставки. Позовавайки се на данните на МАЕ, представителят на South Stream изясни, че размерът, който се употребява и се търси на европейския пазар няма да се трансформира и ще остане постоянен. В същото време назрява проблем и той касае увеличение на разликата сред личното произвеждане и търсенето.

Ерик Джурдик означи, че Турция играе своята роля във връзка с диверсификацията, като напомни и построения перди много години „ Син поток “, по който постъпва газ от Азербайджан и Туркмения, на хъбовете, като този в Бурса, а в този момент и „ Турски поток “, който ще размени доставките, реализирани по западната линия. България ще има опция за доставки, само че от втората линия на този газопровод, изясни той, без да разяснява бъдещи благоприятни условия.

Българският електроенергиен и газов пазар

Един от петте съществени цели на Европейския енергиен съюз е основаването и завършването на европейски единен пазар, като за задачата би трябвало да има: ясна нормативна основа, развита национална инфраструктура ( както за електрическа енергия, по този начин и такава за транспорт и систематизиране на естествен газ), настоящи национални енергийни тържища, които да разрешават основаване на районни тържища, а и също така да действат въз основата на еврозаконодателството. Това сподели от своя страна ръководителят на комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов.

За да има районен пазар от основно значение е да има интерконектори, междудържавна съгласуваност в страните от района. Докато при електроенергийните системи това в по-малка или по-голяма степен се реализира, то във връзка с газовата съгласуваност, уви, района е прекомерно изостанал, установи той. Като условия Иванов акцентира, че е значимо да има и ясно изразена политическа воля за основаване на обединен пазар, а също по този начин очерта и преимуществата.

На първо място във връзка с електроенергийния пазар това е, че ще се понижи волативността на цените, изясни той. На второ място ръководителят на КЕВР сложи нуждата от премахването на системата на леден запас, а на последващо - по-пълноценно и дейно потребление на ВЕИ. По думите му, това на първо място ще породи ефикасна конкуренция на пазара, както в региона на електрическата енергия, по този начин и в региона на природния газ. Конкуренцията дава по-добро качество и постоянни цени, сподели Иванов. В частност той се спря на положението на електроенергийния пазар в България, стадиите на реализираните обособени планове в региона на електроенергетиката и газа.

Нека да не забравяме, че Европейска комисия слага още по-високи цели. Всяка страна би трябвало да има съгласуваност със съседите си с не по-малко от 30 % от пиковото ползване на страната. Което значи, че примерно, в случай че имаме 7000 МВт пиково ползване в България, би трябвало да има опция за транспорт не по-малко от 2000 МВт, което все още към момента е непостижимо, само че се реализират планове, които би трябвало да решат този въпрос, изясни Иванов.

В частност той показа плановете за повишение на преносната дарба посредством построяването на далекопровода Марица Изток 1 – Неа Санта Гърция, както и доизграждане и разширение на потенциала на вътрешната мрежа, в това число и опциите за свързване с румънската електропреносна мрежа, както и развиването на ПАВЕЦ Яденица.

Председателят на КЕВР заяви също по този начин, че сред България и Румъния се водят договаряния за обединени по сегмента „ пазар в границите на деня “, а с Македония, Сърбия и Хърватска – по сегмента „ пазар ден напред “.

В коментарът си за положението на газовия пазар, Иванов означи особеността за системата у нас – съществуването на преносна и директна мрежа. Той се спря и на осъществените планове до момента - отчасти въвеждане на газовата връзка Кулата – Сидирокастро в дуален режим в смисъл реверсивен режим и връзката построена с Румъния - Русе Гюргево, която към момента не действа на румънска територия, поради неналичието на компресорна станция.

Едновременно с това, съгласно известие на Европейска комисия се знае, че Румъния е поела ангажимент до 1 юли да сътвори условия за транспорт на румънски газ към България в границите на 1, 5 милиарда куб м, а до края на годината транспорт от „ Негру вода 1 – Кардам 1 “ на още 1,8 милиарда куб м, което е в действителност значително, в случай че бъде осъществено, акцентира Иван Иванов.

Той се спря и на значителния прогрес по построяването на газовата връзка с Гърция - плана „ Комотини – Стара Загора “. Интерконекторът ще би трябвало да проработи през 2020 година и ще разреши 1 милиарда куб м природен газ от Азербайджан да влязат за газовият хъб на българска територия и да бъдат предоставени за свободна търговия, изясни той.

Предстои разискване и приемане от регулаторите на Гърция и България както на тарифния, по този начин и на мрежовия кодекс, в това число и на кодекса за транспорт. Тогава България ще може да извърши условията на Европейски Съюз – а точно гарантиране на сигурността с фактора „ n-1”, който да бъде 100 %, ( сега сме към 50 % ) и България да има три самостоятелни източници на природен газ, като третия, който имам поради е терминала в Александруполис, което ще разреши нахлуване на LNG на българския пазар за газовата борса, заключи Иван Иванов.

20 % от електрическата енергия към този момент се търгува на БНЕБ и ще върви нагоре

Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) обезпечава бистрота, анонимност и сигурност на пазара, безапелационен бе шефът на борсата Константин Константинов. В поддръжка на думите си, той изясни, че без значение на кой екран има подписана договорка, то информация за нея се разгласява съвсем незабавно след момента на сключването й - мощ на доставката, интервал, цена.

Запазвайки конфиденциалност за страните по договорката и точните тактики на пазарните участници подсигуряваме и анонимността, което поражда доверие в борсовия оператор. Борсата подсигурява, че всеки покупател ще получи закупената електрическа енергия, а всеки продавач цената на продадената електрическа енергия, сподели Константинов.

Той изясни също по този начин, че ликвидността в пазарен сегмент „ Пазар Ден напред “ пораства, като от момента на първата договорка от януари 2016 година изтъргуваното количество е над 13 тераватчаса.

Разбира се, от позицията, в която работя в никакъв случай не бих споделил, че това количество е задоволително. Назад във времето съм чувал мнения за малко, за доста, изясни той, само че по думите му, „ стабилно се движим към над 20 % “. Тоест, количеството електрическа енергия, което се търгува в пазарен сегмент „ пазар Ден напред “ е над 20 % от потреблението в България. Не знам дали е доста или малко, на другите пазари се търгуват над 50 %, разяснява Константинов, като изясни, че в бъдеще все по-голям дял в дълготрайната търговия ще имат така наречен финансови покупко-продажби. Енергията, която е търгувана по тях по-късно физически се търгува на пазарите „ Ден напред “ и „ В рамките на деня “, макар че пазар „ Ден напред е с по-голям дял. БНЕБ се движи в вярна посока, безапелационен бе Константинов.

По отношение на пазар „ В рамките на деня “ който започва през второто тримесечие на предходната година Константинов съобщи, че количествата и интензивността на пазарните участници надвишават в началото плануваните. До момента за малко повече от една година имаме покупко-продажби за към 360 ГВтч електрическа сила на този кратковременен сегмент, заяви шефът на БНЕБ.

На платформата „ Централизиран пазар за двустранни контракти “ за 2019 година към този момент са изтъргувани повече от 25 тераватчаса електрическа сила и имам вяра това число че ще се усили, съобщи Константинов.

Изпълнителният шеф на БНЕБ удостовери декларираните и по-рано договаряния за пазарни обединявания. Така да вземем за пример упованието е през ноември да се реализира пазарно обединяване с Румъния в сегмента „ Пазар в Рамите на деня “, където тестванията към този момент са без проблем.

По отношение на сегмента пазар „ Ден напред “, Константинов изясни, че несъмнено Румъния е непосредствен до нас сътрудник, поради участието в Европейски Съюз, само че тя взе участие в локално обединяване с Чехия, Словакия и Унгария (4MMC), които стартират сливане по MRC (MRC или Multi Regional Coupling) ) зоната в Европа с Германия Австрия и Полша, като са си дали период първото тримесечие на 2020 година това да е реалност. Гледам с вяра към този развой, тъй като в случай че това обединяване се случи следващата година, това значи че Румъния ще одобри всички параметри и способи на работа, каквито цяла Европа и ние сме приели – да вземем за пример час на затваряне на тръжните сесии на „ пазар Ден напред “, което към този момент значи да няма спънки за обединяване с тях по „ пазар Ден напред “, изясни Константинов.

Що се отнася до другите граници, като Сърбия и Македония, затрудненията са свързани с това, че и двете страни не са членки на Европейски Съюз. Очаква се в околните месеци двете страни да трансформират правната си уредба, тъй че да се подпише съглашение и с тях за сегмента „ пазар Ден напред “.

Константинов изрази и цялостната си поддръжка за освобождението на износа от такси транспорт и достъп, а също по този начин и за премахването на 5-те % за импорт на електрическа енергия, които се чака да са в действие от 1 юли тази година според промени в Закона за енергетиката.

Той показа и самодейността с немската ЕЕХ за финансови принадлежности. „ Финансовите покупко-продажби получават все по-голяма и по-голяма известност и доста от комерсиалните участници, било то производители, потребители и търговци несъмнено, които по принцип са най-активни в този вид търговия стартират да ги употребяват. Като плод на това съдружничество с сътрудниците от Германия, на 3 юни ще бъдат показани български финансови деривати, които да могат да се търгуват на платформата ЕЕХ, след което те ще бъдат клирвани като цена на нашия пазарен сегмент „ Ден напред “. Разбира се там ще се търгуват единствено стандартизирани артикули на дълготрайна база, което пък значително ще насочва верни ценови сигнали за по-дълги интервали от време, сподели Константинов, като още един път посочи, че стартът на тази търговия дружно с хърватски и сръбски фючърси е очакван за трети юни тази година.

В тази връзка би трябвало да се напомни, че на 3 юни 2019 година Европейската енергийна борса (EEX) ще разшири предлаганите артикули на пазара на деривати с нови енергийни фючърси, фючърси за товари и варианти, както и спомагателни периоди за заплащане при вариантите за излъчвания. Клирингът и сетълментът на новите артикули ще се прави от European Commodity Clearing (ECC). Константинов в умозаключение не подмина и уговорките на БНЕБ по REMIT.

Газовият хъб е на старта

Българският газов хъб има както стратегически, по този начин и оперативни цели. Това разяснява от своя страна Кирил Равначки, изпълнителен шеф на газовия хъб.

Българският газов хъб има няколко стратегически цели - повишение на прозрачността на българския газов пазар, като основава надеждна постоянна и обединена платформа за търговия с газ, в която се срещат потребностите на търговците потребителите и консуматорите и основаване на благоприятни условия за спомагателна диверсификация в Европа и у нас, както и поддържане на висока енергийна сигурност.

Оперативни цели са свързани с създаване на платформа за търговия на природен газ при изискванията на почтена конкуренция и без дискриминация. На идващ стадий ще следим да имаме правилни цени, както за консуматори по този начин и за търговците, обезпечаване на търговия на стандартизирани артикули с минимални опасности и не на последно място – бистрота на преводите и недискриминиран достъп, сподели Равначки.

Той изясни, че платформата ще се построява с акционерите от централноевропейския газов хъб. Опитваме се да разработим по този начин платформата, че да взе участие и централния газов хъб, само че подсигуряваме че ще отговорим в най-голяма степен на потребностите на локалните участници, сподели той. Платформата ще е онлайн основана, като първоначално ще е двустранна. Продуктите, които се възнамеряват да се дават ще са с авансово предложение с авансово закрепени цени от вида на пазар ден напред.

Праговите цени ще бъдат контролирани, най-малко първоначално. Впоследствие ще има и други артикули, да вземем за пример от вида на такива като в границите на деня, които обаче ще имат свои ценови характерности. Важно е да се каже, че по този метод всички ползватели на мрежата ще могат да балансират своя портфейл, ще имат достъп до мрежата и ще могат да имат всеки ден информация, сподели Равначки.

По думите му, сега газовия хъб (Балкан) кандидатства за специфична позиция, а по-късно ще кандидатства за вид дружество, вид пазар за категоризиран пазарен участник, като по този начин ще има механизъм за деяние от името на участниците на пазара и реализират връзките сред тях.

Осъществяването на платформата за балкански газов хъб се чака да подкрепи търговията, както за продавачите, по този начин и за купувачите, като те ще разполагат с равносилен достъп, ще има сигурност на преводите, едни и същи благоприятни условия за всички участници. Платформата ще опосредства за по-ясен метод на праговите цени и ще има балансиращ резултат върху всички участници.

В близко бъдеще се надяваме, че ценовите сигнали, които платформата изпраща ще доведат и до по-добри двустранни контракти, разяснява още Равначки.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР