От Регионалното министерство предоставиха 1 083 333 лв. на Община

...
От Регионалното министерство предоставиха 1 083 333 лв. на Община
Коментари Харесай

Регионалното министерство дава 1 млн. лв. за ремонт на тръбата във Варненското езеро

От Регионалното министерство предоставиха 1 083 333 лева на Община Варна за ремонт на разваления водопровод за отпадъчни води през Варненското езеро. Това се показва в писмен отговор на министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова на депутатски въпрос от Десислав Тасков и негови сътрудници от Българска социалистическа партия.

Тръбопроводът е построен по контракт сред Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Община Варна и е настоящ от 2011 година С него се трансферират отпадъчните води от кварталите " Аспарухово " и " Галата " през Варненското езеро в канализационната система на Варна и пречистването им в ПСОВ-Варна .

Повредата във водопровода става през 2019 година На 20 август 2019 година " Водоснабдяване и канализация Варна " ООД осведоми притежателя на оборудването - община Варна, за недостатък по тръбопровода. По това време той е в гаранция, която изтича на 6 декември 2019 година ВиК сдружението уведомява навреме за казуса всички способени институции, написа Аврамова.

След сигнала за повредата има три водолазни обследвания по дъното на Варненското езеро на дълбочина 13-15 метра .

Първият оглед не дава резултат поради огромната дълбочина, ниското налягане и нарасналата мътност на водата . Вторият е изработен с високочестотен сонар и тогава се открива, че тръбата е скъсана . От ВиК сдружението са изработили спешен работен план, който е предаден на Община Варна, която е притежател на водопровода и би трябвало да изготви процедура за осъществяване на нужния ремонт.

Междувременно Община Варна и екоминистерството са кореспондирали за изясняване на отговорностите по отношение на строителството и стопанисването на Канално-помпена станция " Аспарухово " .

От Министерство на околната среда и водите са дали информация и на 5 ноември 2019 година е изпратено писмо до компанията реализатор за премахване на дефекта , само че дейности не са подхванати до приключване на гаранцията на 6 декември 2019 година, написа Аврамова.

На 13 март 2020 година от варненската община търсят помощ от районното министерство за финансиране на ремонта. Парите постъпват по сметката на общината на 18 май 2020 година, като срокът за осъществяване на обекта е до 30 ноември 2020 г . Ако В случай че Община Варна бъде обезщетена за породените вреди, общината е задължена да възвърне парите на Министерство на регионалното развитие.

" ВиК Варна " ООД е работило умело и съответно, като са подхванати нужните дейности за локализиране на повредата и са известени навреме всички способени институции ", акцентира в писмения отговор министър Аврамова.

" Към момента на определяне на спешната обстановка обектът е в гаранционен период . Заради неналичието на своевременна реакция от страна на строителя, който е трябвало да в профил повредата в границите на гаранционния период, на ВиК сдружението е наложена глоба в размер на 44 439 лева от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна за приключването на отпадъчни води във Варненското езеро ", прибавя тя.

ВиК-Варна апелират акта на екоинспекцията, тъй като отпадъчните води минават през механично филтриране в КПС-Аспарухово преди да попаднат в тръбопровода.

При този развой, водата минава през груби и фини решетки за обособяване на механичните примеси. След това постъпват в аерирани пясъко-маслозадържатели с мостови чистачи, посредством които се отделят пясъчните фракции, нефтопродукти и мазнини . Тези елементи и системи с аерационно, механично и друго съпътстващо съоръжение са в непрестанен работен режим, като се обезпечава нужното механично филтриране на водите, написа районният министър и се базира на районната здравна ревизия.

Има разбор на РЗИ - Варна за качеството на водите в региона на Варненско езеро и плажа на кв. " Аспарухово ". " По изнесените публични данни от 22 май 2020 година осъщественото проучване демонстрира положителни параметри на качеството на водите в региона и заплаха от екологична злополука няма ", приключва отговорът на Петя Аврамова за замърсяването на Варненското езеро от спукан тръбопровод.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР