От регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" напомнят

...
От регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" напомнят
Коментари Харесай

От пожарната в Монтана напомнят на гражданите да бъдат внимателни с огъня

От районната дирекция "Пожарна сигурност и отбрана на популацията " припомнят на жителите да съблюдават разпоредбите за пожарна сигурност по време на пролетното почистане.
Още с първите по-топли пролетни дни стартира почистването на стопанства, дворни места, вили, паркове и градини. Почистват се също териториите на индустриалните и търговски обекти, и обитаемоте места от суха растителност и боклуци. Това е належащо освен от хигиенична позиция, само че и от противопожарна, защото разхвърляни на разнообразни места горимите материали елементарно могат да бъдат запалени при детска игра с огън, от изхвърлена неизгасена цигара или друга причина и да доведат до пожар.
Често стопаните прибягват да изгаряне на събраните ненужни движимости, сухата трева, навятата от вятъра шума и другите боклуци, без да се преценяват с противопожарните условия. Това основава предпоставки за пораждане на пожари, както в обектите от частния и публичния бранш, по този начин и в горите.
Изгарянето на растителни останки в дворовете на жителите, постоянно води до запалване на близки икономически или жилищни постройки, изключително откакто не са взети нужните ограничения за пожарна сигурност.
Въпреки че настоящото законодателство не разрешава изгарянето на растителни останки и други боклуци, доста жители нарушават възбраната. За да се избегнат нежелани обстановки, е належащо отпадъците да се изгарят в негорими съдове или в пожарообезопасени огнища, отстоящи на най-малко 10 метра от прилежащи здания и други горими структури и материали. Огънят би трябвало да се следи непрестанно, като най-после добре да се изгаси с вода, пясък или пръст. Не се позволява паленето на огън при прохладно време.
Също по този начин подсещаме, че:
1.Паленето на сухи треви към земеделските земи е изрично неразрешено, защото постоянно това е съществена причина за горските и полски пожари.
2.При осъществяване на огневи работи (рязане, заваряване, наваряване и запояване на метали), би трябвало да се съблюдават разпоредбите за пожарна сигурност, като се внимава да не се възпламенят горими материали наоколо, а регионът се обезпечава с подръчни средства за гасене.
3.Забранено е изхвърлянето на цигари и други открити огнеизточници при прекосяване по републиканската пътна мрежа и в природата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР