От разговорите ми в България оставам с впечатление, че все

...
От разговорите ми в България оставам с впечатление, че все
Коментари Харесай

Напред към облака

" От диалозите ми в България оставам с усещане, че към момента е въпрос на осъзнаване на капацитета на облачните технологии. "

© Цветелина Белутова Профил
Себастиен Марот се причислява към Гугъл през 2011 година В момента е вицепрезидент в компанията, като дава отговор за облачния бизнес в регион ЕМЕА (Eвропа, Близък изток и Африка). Преди Гугъл е работил за Oracle, където е управлявал бизнеса на софтуерната компания в Азиатско-Тихоокеанския район. Работил е и 15 години в Hyperion Solutions, която след това е купена от Oracle. Има бакалавърска степен по математически науки и магистърска по бизнес и финанси от ESLSCA. Компанията

Гугъл Cloud е едно от най-бързо растящите подразделения на Гугъл през последната година. Компанията майка Alphabet не афишира публични резултати за този бизнес, като приходите му са включени в раздел " Други " дружно с онлайн магазина за приложения Гугъл Play и други действия. За последното регистрирано тримесечие - второто, приходите на " Други " са скочили с 42% до 3.1 милиарда $. Според специалисти главната част от този резултат идва точно от облачния бизнес. Анализаторът от консултантската компания TBR Меган Макграт даже показва импровизирано число за резултатите на клауд услугите. Според нея те са нарастнали с над 56% през тримесечието до
1.2
милиарда $.
Не е ясно и какъв брой са заетите в това поделение, само че съгласно Alphabet тук са били главната част от новонаетите
1614
души през второто тримесечие. Още по тематиката
Резултатите на IBM изненадаха прелестно вложителите

Компанията чака растеж на приходите за пръв път от пет години
18 окт 2017
IBM се пробва да се конкурира с огромните играчи в облачния бранш

Неуспех в облачните услуги би било злополука за компанията
27 май 2017
Джон Гилмартин: България е едно от основните звена за трансформиращия се бизнес на VMware

Вицепрезидентът " Облачни инфраструктури " в софтуерната компания пред " Капитал "
24 окт 2016
Умен превоз или блъскащи се колички

Инцидентите с Tesla и странните проекти на Илон Мъск за самоуправляващи се камиони са все по-добър мотив да се запитаме дали, по кое време и по какъв начин самостоятелните коли ще тръгнат по пътищата
30 юли 2016
Гугъл купи стартъп с българско присъединяване

Интернет колосът закупи компанията Bebop, в която акционер е мениджърът и бизнесмен Богомил Балкански
22 ное 2015 Каква е ролята ви в Гугъл?

Присъединих се към Гугъл преди седем години в Лондон, където отговарях за EMEA района (Европа, Близък изток и Африка) в Гугъл Entеrprise - предходното име на Гугъл Cloud. По това време Гугъл таман започваше да уголемява услугите и продуктите си към бизнес клиентите - Gmail, G Suite и така нататък След това бях поканен в Съединени американски щати, където отговарях за световния ни бизнес на платформата G Suite. Преди две години Даян Грийн оглави нашия заоблачен бизнес и той се разви като стратегически доста значима част от компанията. Тя реши да реорганизира бизнеса не по продуктови линии, а на географски принцип. Така че в този момент ръководя облачния бизнес на Гугъл за ЕМЕА от Лондон.

Базиран сте в Лондон?

Да, основан съм в Лондон и съм в развой на релокиране от Съединени американски щати. В момента строим нови офиси наоколо до King`s Cross в Лондон, които ще бъдат употребявани от хилядите наши чиновници там.

Защо облачният бизнес се развива толкоз бързо и какво значи това за фирмите?

Действително, този бизнес се развива доста бързо, само че все пак е едвам при започване на пътешествието си. Към момента едвам 5% от ИТ вложенията на компаниите се вършат за облачни технологии. Същевременно, аргументите за нараствания интерес са няколко: първо, фирмите желаят да се концентрират върху главния си бизнес, който не е да построяват центрове за данни и ИТ инфраструктура. Днес огромните компании за облачни услуги им обезпечават сигурна и доста качествена платформа, с цел да могат да пренасочат тези средства и запаси към по-добри услуги и артикули за своите клиенти. Гугъл им дава всичко вкупом: инфраструктура, мрежова съгласуваност, подвижност, Machine Learning и така нататък Второ, защото ние влагаме доста в развиването на нашата инфраструктура, съумяваме да намаляваме разноските на компаниите, които я употребяват - което е значимо. Сигурността е извънредно значима, а информацията на клиентите ни е надалеч по-защитена при нас, в сравнение с техните сървъри. Друга причина е опцията да се ръководи и проучва голямо количество информация посредством нашите облачни услуги. И не на последно място - посредством нашите технологии ние можем да предложим и изградим нови услуги и логаритми, които да оказват помощ на бизнеса за техните клиенти.

Тоест не става дума единствено да преместиш данните си в облака?

Абсолютно, въпреки през последните пет години доста компании да правеха точно това. Да, те понижиха леко разноските си, само че не трансформираха бизнесите си. В Гугъл имаме вяра, че през идващите три години ще се случи нещо напълно друго благодарение на разбора на огромни размери данни, machine learning и изкуствения разсъдък, където влагаме доста. Това е и повода доста повече компании да идват при нас, въпреки и да се включихме в този бизнес по-късно, след главните ни съперници.

Ако трябваше да убедите по-малки и междинни компании да реалокират информацията и бизнеса си в облака, какво щяхте да им кажете? Кои са главните провокации пред тях?

В началото ще им е мъчно, тъй като всичко е толкоз друго и ново за тях. Не знаят от кое място да стартират - коя оперативна част от бизнеса си да реалокират първо в облака, по какъв начин да обучат чиновниците си, би трябвало ли да наемат нови експерти и разработчици. Не знаят кое приложение би трябвало да пренапишат. Ето за какво, когато започнахме да разширяваме облачния си бизнес, ние включихме и редица нови действия към него. Сега освен доставяме технологията, само че и предоставяме разбор и съвещания на клиентите ни, с цел да им помогнем да тръгнат колкото се може по-лесно. От друга страна, точно дребните компании се учат доста по-бързо - в тях има доста младежи, които непосредствено са почнали кариерите си, употребявайки облачни технологии и за тях това е естествена среда за работа. Има и доста средно-големи компании, които са почнали с местни сървъри и центрове за данни, само че в този момент се местят в облака, с цел да ускорят бизнеса си.

Най-големият ми клиент в Европа е Spotify и те споделят, че Гугъл е моторът им за напредък. С наша помощ те съумяват да персонализират предложенията си за всеки консуматор - без облачните ни услуги това е невероятно. В Турция клиент ни е компанията за резервации Metglobal. Срещнах се с изпълнителния им шеф, който ми сподели, че са минали от различен снабдител към Гугъл Cloud поради опциите на нашия machine learning и изкуствения разсъдък, които им оказват помощ да дават нови услуги на клиентите си.

Срещнахме се с компании и в България, които както, и на доста други места желаят да са в облака, само че без да местят цялата си информация. Системата ни е една от най-отворените на пазара и разрешава най-различни хибридни и други разновидности. Услугата ни Cloud Dedicated Interconnect дава опция на фирмите да реалокират и да свържат цялата или част от вътрешната си мрежа в облака. Така имат време да се пренастроят и да пренапишат приложенията си.

Смятате ли, че това е единствено една стъпка към цялостното прекосяване в облака, или доста компании ще предпочетат да употребяват този хибриден вид и отсега нататък?

Да, считам, че е част от прекосяването към цялостно прилагане на облака. Онзи ден приказвах с шефа за инфраструктурата в Гугъл - Урс Хьолцле, който е осмият чиновник на Гугъл – почнал е преди 19 години и е построил цялата инфраструктура на Гугъл. Той споделя, че в този момент сме едвам при започване на миграцията към облачните услуги и не желае да пропусне момента, в който всички ще преминат в облака. Според него може да е след две, пет или повече години, само че ще се случи сигурно. В диалозите ми с разнообразни компании те споделят, че не могат да реалокират всичко - не е елементарен развой, тъй като са забъркани доста фактори: сигурност, регулации и така нататък Една от пречките до момента да вземем за пример беше неверното схващане на доста от хората за сигурността в облака. Те смятаха, че данните им няма да са задоволително предпазени там. Днес сигурността е едно от главните аргументи компаниите да мигрират към нашите облачни услуги - тъй като виждат напъните, които поставяме в тази тенденция и усещат, че информацията им е надалеч по-защитена при нас, в сравнение с техните сървъри. Имаме над 700 инженери по сигурността, които се занимават всекидневно единствено със отбраната на системите ни и данните. Всичко към данните - запазване, обработка, прекачване и така нататък при нас е криптирано. Съхраняваме информацията в разнообразни местоположения. До пролетта на 2018 година ще отговорим на всички европейски условия по General Data Protection Regulation и много компании стартират да употребяват нашите услуги точно затова.

С какви клиенти разговаряхте в България?

С доста от огромните компании в частния бранш.

Колко центрове за данни имате в Европа?

Имаме четири района сега. Отваряме приблизително по един на месец по света. Неотдавна отворихме Франкфурт и Лондон, обявихме Амстердам и Финландия, които ще стартираме напълно скоро. Имаме и към 100 точки на наличие (PoP), една от които е в София.

Облачните услуги стоят и ще стоят зад съвсем всички технологии и услуги на бъдещето - от Интернет на нещата до самостоятелните коли. Има ли секторът потенциал да продължи да пораства и да обслужва всички тези услуги?

Да, облакът ще е базата за всички тези нововъведения. Два пъти на година мениджърският състав в Гугъл се срещаме с създателите ни Лари и Сергей и изпълнителният шеф Сундар Пичай. Последният път говорихме по какъв начин се превърнахме от Cloud First (облачна на първо място) към Mobile First (мобилна на първо място) компания, а в този момент към този момент е AI first (изкуствен разсъдък на първо място). Следващата стъпка ще е точно machine learning и изкуственият разсъдък. От всяка една промишленост - от банки до ритейл и лечебни заведения приказват с нас за голямото отражение на machine learning в бъдеще върху бизнеса им. Скоро може би ще можете да видите Гугъл Аssistant в магазини да дава препоръки какви облекла да си купите да вземем за пример.

В същото време облачният бранш е ненапълно пренаситен от огромните - Amazon, Microsoft и Гугъл се борят за съвсем всички клиенти. Как ще се отрази това на пазара?

През последните три години сме вложили 30 милиарда $ в нашия заоблачен бизнес. Малко компании могат да си разрешат такива капиталовложения. В същото време пазарният капацитет е голям. Така че не считам, че е пренаситен, а е едвам първоначално. Но да, конкуренцията е огромна.

Различен ли е районът ЕМЕА от другите пазари?

Зависи от пазара. Например, допреди няколко години Германия беше по-консервативна към облачните услуги поради въпросите към отбраната на персоналните данни, само че сега е един от най-бързо растящите ни пазари. Въпрос на зрялост е. От диалозите ми с клиентите в България оставам с усещане, че към момента е въпрос на осъзнаване на капацитета. В същото време регулациите в Европа са доста разнообразни от страна до страна и ненапълно забавят развиването както по страни, по този начин и по промишлености.

Какво ви изненадва най-вече от развиването на облачните технологии и кои промишлености ще бъдат най-повлияни от тях?

В тази промишленост съм от 25 години. Като управител всяка година съм доста оптимистичен и положителен в прогнозите си. Но в никакъв случай преди не съм виждал толкоз революционни решения, където всичко в действителност се случва доста бързо. Преди IТ системите се обсъждаха в фирмите главно с софтуерните експерти и IT-отдела. Всичко се движеше към по-ниските разноски. Сега полемиката е напълно друга и касае висшите мениджъри, които гледат на технологиите като средство да усъвършенстват бизнеса си и да обслужват клиентите си по-добре.

Що се отнася до промишленостите, които ще бъдат повлияни – всички, които се занимават с данни, а през днешния ден това е съвсем всяка компания - банки, застрахователни компании, ритейл, медии, производители, ще бъдат позитивно повлияни от облачните технологии.

С разрастването на облачния потенциал и развиването на изкуствения разсъдък някои специалисти се притесняват, че тези технологии носят опасности за човечеството. Вие на какво мнение сте?

Смятам, че изкуственият разсъдък е извънредно потребен - към този момент виждаме по какъв начин machine learning усъвършенства човешкият живот от отбрана против спам и измами до нови способи да управляваме устройствата у дома с гласови команди. И все пак към момента сме при започване на тези технологии. В интерес на истината ние правим ранни изследвания, с цел да можем да открием евентуални опасности, ако те се трансфорат в проблеми по-късно - точно тъй като считаме, че изкуственият разсъдък има толкоз огромен позитивен капацитет като цяло. Искаме да сме сигурни, че той ще е потребен за всички. Гугъл неотдавна разгласи етична самодейност, която ще преглежда развиването на изкуствения разсъдък точно в тази посока.

Интервюто взе Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР