От ръководството на Варненска Асоциация на Туристическите Агенции изпратиха писмо

...
От ръководството на Варненска Асоциация на Туристическите Агенции изпратиха писмо
Коментари Харесай

Варненската Асоциация на Туристическите Агенции иска подкрепа от министъра на туризма

 От управлението на Варненска Асоциация на Туристическите Агенции изпратиха писмо до министъра на туризма Николина Ангелкова с предложени мерки, целящи справяне на туристическия отрасъл с последствията от пандемията. Публикуваме целият текст на писмото, предоставено за Varna24.bg , без редакторска интервенция:

" Уважаема г-жо Ангелкова,

Обръщаме се към Вас заради дълбокото терзание на нашите членове за бъдещото им битие като субекти в туристическата промишленост. През миналите месеци станахме очевидци на многото срещи сред Вас и сектора, следим ограниченията, които предприемате за възкръсване на бизнеса, опитите да отговорите на лобистки претенции (хотелиери, ресторантьори, авиокомпании). Приветстваме някои от взетите от Вас решения, само че за жалост в тях не намираме себе си като туроператори и туристически организации. Нима ние не сме от туристическия бизнес?

Не чуваме нищо за специфични облекчения за туроператори и туристически организации, които да оказват помощ в дългото и отсрочено във времето възобновяване. Ще изложим и аргументираме по-долу на Вашето внимание, някои наши оферти, които настояваме да разгледате задълбочено и положите старания да приемете като рационални и обективни.

Приветстваме мярката 60:40, само че в тази ситуация тя не ни оказва помощ изключително, тъй като възобновяване на туроператорите и туристическите организации в двете посоки /посрещащ и изпращащ туризъм/ ще стане най-бавно и трудно. Нашите клиенти още дълго време няма да се записват на екскурзии и ще се въздържат от пътувания отвън страната. Чуждестранните ни сътрудници също дълго време няма да съумеят да ни изпратят своите туристи в България заради ред аргументи и затруднения. Исканията на нашите членове, работещи като изпращащи и приемащи туроператори и туристически организации са за трансформиране на тази мярка в 80:20 и удължаването на нейното използване най-малко до края на 2020 година.

Замисленото повишение на осигурителните прагове е безусловно несвоевременно в този миг и несвоевременно. Настояваме тази мярка да бъде подхваната едвам, откакто бизнесът се възвърне и върне в нормалните си параметри. Това би могло да се случи най-рано през 2022 година.

Настояваме за законодателна смяна и намаляването на данъчната ставка на 9 % на туристическите услуги, които се таксуват по член 86, алинея 1 от ППЗДДС.

Туроператорите дават сложна услуга и в своята активност те сплотяват всички звена в туристическата промишленост - местата за настаняване, местата за изхранване, тур. забележителности, превоз, екскурзоводско обслужване. Пакетът от съществени услуги, който включва настаняване, изхранване, превоз и марж за туроператора се полза със разнообразни данъчни ставки - настаняването и изхранването са с 9 %, а прехвърлянето и маржа с 20%. Настояваме да се приложи преференциалната ставка от 9 % за всички услуги в туристическия пакет, в това число и за услугите по член 86, ал 1 от ППЗДДС, които сега на рецесия към момента се таксуват с 20 % Данък добавена стойност. Ако считате, че туроператорите са част от туристическия бизнес, разумно е да се унифицира ставката за целия отрасъл.

Относно наложителната застраховка на туроператора сме очевидци на изключителни несправедливости:

В интервала на оповестената пандемия и изключително състояние, застрахователите си разрешиха надменно и едностранно да разгласят за невалидни подписаните от нас застраховки и ни сложиха пред опасността да бъдем заличени от регистрите на МТ. В тази връзка настояваме Министерство на туризма да прояви приемливост, като не прибягва до тази последна мярка и даде период на компаниите най-малко до края на 2020 година да си възобновят наложителната застраховка.

Застраховката отговорност на Туроператора пази само и единствено потребителите. Ние като туроператори и туристически организации сме безусловно незащитени в изискванията на форсмажорни условия, недобросъвестни сътрудници или др.обстоятелства. Нашата самодейност в този подтекст е да се инициира осигурителен артикул, защитаващ нас като субекти.

Все още нямаме ясно дефинирани и логичен обосновани написани правила за реализиране на автобусни екскурзии и мероприятия.

Изключителна неправда, с която се сблъскваме, като приемащи туроператори е неналичието на подкрепяне на автобусните чартърни вериги. Както знаете задграничните ни туристи пътуват с изключение на със аероплан, по този начин и с чартърни автобусни вериги. Огромен туристопоток се генерира с автобусен превоз от дестинации като Полша, Украина, Молдова, Беларус и други Настояваме да преразгледате тази Ваша мярка и подпомогнете с изключение на самолетните компании, по този начин и автобусните проведени туристически транспорти.

Друг сериозен проблем, с който се сблъскваме е несправедливостта, с която се третират приемащите и изпращащите туроператори:

Като изпращащи туроператори ние сме задължени в период от 12 месеца след приключване на изключителното състояние да възстановим платените от клиентите суми за неосъществени или анулирани пътувания в чужбина. Както знаете, това е непостижимо и извънредно мъчно за нас, тъй като парите са предплатени към самолетните компании и хотели в чужбина, които не връщат пари. Но ние сме приели тази наредба, която ще ни коства разтърсена финансова непоклатимост за доста дълъг интервал от време.

Но като приемащи туроператори (приемаме и обслужваме задгранични туристи) ние нямаме също никаква отбрана и наредба, която да отбрани нас и задграничните ни сътрудници и клиенти. Имаме поради, че според договорите ни с българските хотелиери ние им предплащаме леглови контингенти с хиляди евра. Същите тези наши сътрудници хотелиери отхвърлят да ни върнат тези задатъци, а в това време ние би трябвало да ги върнем на нашите задгранични сътрудници, тъй като чартърните им стратегии или няма да се състоят, или ще бъдат доста разредени и редуцирани.

Поради каква причина ние като туроператори сме длъжни да връщаме пари, а хотелиерите не? Настояваме да издадете заповед и наредба към българските хотелиери също да ни възстановят предплатените от нас леглови контингенти, тъй като не е обикновено ние да сме задължени да връщаме пари, които действително не са в нас, а в българските хотелиери!

Уважаема г-жо Ангелкова, изразихме нагоре част от нашите причини и оферти за разширение на ограниченията, ориентирани съответно към туроператори и туристически организации. Настояваме да ги разгледате обширно и с решенията си да докажете, че ние сме част от туристическата промишленост, за която милеем всички. До момента нямахме такова чувство.

В очакване на противоположна връзка и взимане на съответни решения. 

Оставаме с почитание

Джани Шарков

Председател на Варненска Асоциация на Туристическите Агенции "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР