От ръководството на УНСС се надяват обещаните от държавата пари

...
От ръководството на УНСС се надяват обещаните от държавата пари
Коментари Харесай

От УНСС очакват възможно най-бързо обещаните от държавата пари за нов корпус

От управлението на УНСС се надяват обещаните от страната пари за финансирането за строителството на нов образователен корпус да бъдат обезпечени допустимо най-бързо. От университета оповестиха, че са застрашени от действителен банкрут поради неполучените средства.

Обещаните пари, които страната е трябвало да даде на ВУЗ-а, са към 7,5 милиона лв. – по 2,5 милиона за всяка година,откакто се построява крилото. Проектът е съфинансиран и с европейски средства, които са 4,5 милиона, получени авансово.

„ Едва ли страната ще остави най-големия си университет да банкрутира. Истината е, че не сме получили обещаното от страната финансиране по 2,5 млн. лв. за 2017, 2018 и 2019 година Това са парите, поради които могат да ни запорират сметките”, изясни пред bTV ректорът проф. Стати Статев.
Държавата не запомнила да даде 7,5 млн. лева за новия образователен корпус на УНСС Проектът може да банкрутира вуза, има и застрашени европари
По думите му решението е колкото се може по-бързо – тази или другата седмица, парите да бъдат обезпечени, на база на което да се изиска продължение на контракта, с цел да не загубим тези 4,5 милиона безплатна помощ, върху които страната ще би трябвало да заплати и лихвите. „ После тези средства ще бъдат взети от джобовете на българските данъкоплатци, тъй като тази постройка би трябвало да бъде приключена и ще бъде”, уточни ректорът.
МФ за УНСС: Имат още европари за асимилиране, планът е поскъпнал с милиони Ще има и ревизия на публичната поръчка, пари от бюджета ще дойдат чак след привършване на ресурса по оперативната стратегия
От финансовото министерство към този момент обясниха, че не са отказали този ангажимент и парите ще бъдат дадени, само че в края на плана.

Според проф. Статев обаче това не е първичният ангажимент. „ Така е подписан договорът – че ще бъдат обезпечавани посредством Министерството на образованието и науката по 2,5 милиона за всяка от годините. Досега не е получена стотинка, нямаме отговор на нито едно писмо. Тоест неизпълнението на този ангажимент води до неуспех на плана и загуба на европейските пари”, акцентира той.

„ Надяваме се на умно решение от страна на българското държавно управление за обезпечаване на средствата и дейности от страна на Министерство на регионалното развитие за удължение на периода на плана, с цел да може да не бъдат изгубени европейските пари”, означи ректорът.

Председателят на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков, посочи, че в УНСС се образоват над 22 000 студенти и има към 1000 души преподавателски състав. „ Ние сме най-големият стопански университет в България и имаме потребност да се развиваме”, посочи той.

От управлението на УНСС са извикани на диалози в Министерския съвет през днешния ден.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР