От прозореца ми в Тингри се открива страхотна гледка към

...
От прозореца ми в Тингри се открива страхотна гледка към
Коментари Харесай

Боян Петров изчезна в подножието на Святото място

От прозореца ми в Тингри се открива страхотна панорама към колосите Еверест и Чо Ойю, само че първата ми цел е джуджето Шиша Пангма. Тръгваме към базовия лагер на следващия ден рано сутринта – това е написал на 16 април в профила си в обществената мрежа фейсбук алпинистът Боян Петров, който изчезна в подножието на Шиша Пангма.

Върхът се намира във Високите Хималаи на територията на Тибет, няколко километра от границата с Непал. Височината му е 8013 метра (в някои неофициални източници се сочат 8027 или 8047 м).



Шиша Пангма е най-ниският измежду 8-хилядниците и заема 14-то място в низходящата ранглиста на върховете по височина. Той се намира на към 120 км северозападно от групата върхове Монт Еверест. Индийската топографска работа води върха като номер XXIII. Дълги години той е прочут като Госаинтан (в превод Свято място), а известното в този момент название е тибетско. Върхът се намира върху голям масив, затрупан с безконечни снегове и ледове. На северния му скат се намира изворът на река Арун от водосбора на река Ганг.

Върхът се смята за един от най-опасните за катерене осемхилядници, заради което е обуздан най-късно от всички в близост. По време на изкачването му са починали 21 алпинисти.

През 1963 година група китайски алпинисти прави опит за покоряването му, само че доближава до височина 7 130 m. Година по-късно – на 2 май 1964 година китайска група от към 200 души, ръководена от Сю Цзимон, щурмува върха и 6 алпинисти го покоряват.

Първото сполучливо зимно нанагорнище на върха прави френският планинар Жан-Кристоф Лафел – на 11 декември 2004 година Това нанагорнище, обаче, не е интернационално прието, защото датата не попада механически в зимния сезон. На 14 януари 2005 година върхът е изкачен от поляка Пьотр Моравски и италианеца Симон Моро, което публично е първото зимно подчинение на Шиша Пангма.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР