От проведените досега търгове в края на ноември и на

...
От проведените досега търгове в края на ноември и на
Коментари Харесай

АЕЦ "Козлодуй" продаде половината ток за свободния пазар догодина за 262 млн. лв.

От извършените до момента търгове в края на ноември и на 12 и 13 декември АЕЦ " Козлодуй " си е обезпечил доходи от над 526 млн. лв.

АЕЦ " Козлодуй " е провела в края на предходната седмица три нови огромни търга за електрическа енергия, която ще се доставя през 2020 година С продадените на тях над 2.4 млн. МВтч за 262 млн. лева на процедура към този момент е разпределен половината от тока, която нуклеарната централа ще може да предложи на свободния пазар следващата година.

Началните цени, сложени от АЕЦ-а, както и на предходните търгове от последната седмица на ноември, бяха в рамките сред 90-94 лева за мегаватчас. Постигнатата междинна цена при актуалните покупко-продажби е малко по-ниска - 108.17 лева./Мвтч при 111 лева./Мвтч на тези в края на предишния месец. Това от една страна демонстрира, че до токът на АЕЦ-а към този момент е достигнал и до търговци, които оферират по-ниски цени, а от друга - е сигнал, че електрическата енергия на свободния пазар следващата година ще е най-малко с 20% по-скъпа по отношение на 2019 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Правилата на енергийната борса са такива, че демонстрират единствено участниците, подали оферта в даден търг, само че не и тези, които са спечелили. В случая претендентите са били над 20, само че няма по какъв начин по фиктивен път да се разбере кой търговец какви количества сила е съумял да купи. При все това подозренията в бранша са, че огромна част от количествата биват извоювани единствено от няколко търговеца, защото доста от участниците изобщо не съумяват да се класират.

Що се отнася до индустриалните консуматори, те най-вероятно ще чакат зелена светлина за подобен на оня от 28 юни търг, при който сами ще заявят от какви количества имат потребност и сами ще дефинират цената, а АЕЦ " Козлодуй " (в случая държавната власт) ще се съгласи да им продаде силата. Макар и противоречива, схемата се употребява като метод да се подсигурява конкурентоспособността на енергоемките производства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР