От Пресцентъра на Министерски съвет съобщиха, че правителството одобри позициите

...
От Пресцентъра на Министерски съвет съобщиха, че правителството одобри позициите
Коментари Харесай

Одобрени са позициите на България за предстоящи заседания на Съвета на ЕС

От Пресцентъра на Министерски съвет оповестиха, че държавното управление утвърди позициите на България за няколко идни съвещания на Съвета на Европейския съюз. Освен всички останали въпроси, които ще бъдат прегледани на тях, ще бъдат показани и главните акценти от работната стратегия на Българското председателство на Съвета в съответните области.

Министрите на правораздаването и на вътрешните работи на държавите-членки ще заседават в Брюксел на 7 и 8 декември.

В дневният ред на част „ Правосъдие " са основни за страната ни оферти за законодателни актове, които участват и в Програмата на Българското председателство - предложенията за Регламент по отношение на компетентността, признаването и осъществяването на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и по отношение на интернационалното похищение на деца, както и за Директива по отношение на рамки за превантивно преструктуриране, даване на втори късмет и ограничения за повишение на успеваемостта на процедурите за преструктуриране, неплатежоспособност и опрощаване на отговорности.

Министрите на вътрешните работи ще обсъдят плановете на Регламент за Агенция за ръководство на широкомащабни осведомителни системи в региона ПВР (eu-LISA), на Заключения по отношение на укрепването на бюрата „ Искане за спомагателна информация по отношение на националните сигнали " (SIRENE), взаимната съгласуемост на европейските осведомителни системи, съдействието сред задачите по линия на Общата политика за сигурност и защита и ПВР организациите, както и битката с тероризма.

Заседанието на Съвет „ Външни работи/Търговия " ще се организира в интервала 10-13 декември в Буенос Айрес в границите на XI Министерска конференция на Световната комерсиална организация. На него ще бъдат разисквани въпроси, свързани с търговия със селскостопански артикули, дотации за рибарството, вътрешно контролиране на търговията с услуги, удължение на периода на мораториума върху митата върху електронната търговия и други

Съветът по земеделие и риболовство ще заседава на 11 и 12 декември в Брюксел. Пред него Комисията ще показа Съобщение по отношение на бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 година и министрите на земеделието ще имат опцията да проведат първия продан на отзиви по него. В региона на рибарството ще се търси реализиране на политическо съглашение във връзка с предлагането за правилник за установяване на опциите за лов на риба на избрани рибни ресурси и групи рибни ресурси за 2018 година в Атлантическия океан и Северно море.

Заседанието на Съвета по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси ще се състои на 7 декември в Брюксел. Очаква се Естонското председателство да предложи постигането на Общ метод по предлагането за Директива по отношение на условията за досегаемост за артикули и услуги. По предлагането за смяна в Регламент 883/2004 за координацията на системите за обществена сигурност се чака постигането на непълен общ метод по две глави - за компенсациите за дълготрайна грижа и за фамилните компенсации. Ще бъде показан план на Директивата по отношение на Морската трудова спогодба на МОТ. Предвидено е да бъдат признати Заключения по следните тематики: Засилени ограничения за понижаване на хоризонталната полова сегрегация в образованието и заетостта; Бъдещето на труда: ролята на цифровизацията; Засилване на поддръжката и грижите за самостоятелен живот, предоставяни в границите на общността.

Одобрена беше и позицията на България за присъединяване в постоянното съвещание на идния на 12 декември Съвет „ Общи въпроси ". Основните тематики, които ще бъдат разисквани, обгръщат политиките в региона на защитата и обществените въпроси, културата и образованието. Съветът ще прегледа постигнатите до този миг резултати във връзка с осъществяването на Заключенията на Европейския съвет от 19-20 октомври 2017 година, които засягат областите „ Миграция ", „ Отбрана " и „ Цифрова Европа ". Очаква се Съветът да утвърди Съвместната декларация на Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия за междуинституционалното обмисляне, която показва главните цели и законодателни задания на Европейски Съюз през 2018 година

Във формата по член 50 от Договора за Европейски Съюз Съвет „ Общи въпроси " ще направи обзор на настоящото положение на договарянията за отдръпването на Обединеното кралство от Европейски Съюз и ще приготви съвещанието на Европейския съвет по член 50 на 15 декември 2017 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР