От потенциални приходи за около 7.7 млрд. щ. долара се

...
От потенциални приходи за около 7.7 млрд. щ. долара се
Коментари Харесай

Дедоларизацията струва 8 млрд. долара на Русия

От евентуални доходи за към 7.7 милиарда щ. $ се е лишила Русия през първата година на опита, подхванат от съветския президент Владимир Путин - да се дистанцира от зелените пари. Това сочат сметките на специалисти на организация "Блумбърг ". Намалявайки каузи на американския $ във валутните си запаси, "Банк России " е нараснала вложенията си в парични единици с негативни финансови резултати и е пропуснала 6.5% растеж на $ в интервала март 2018-а - март 2019-а. Ако бяха запазили предходната конструкция на запасите си с мощно присъединяване на зелените пари, съветските централни банкери щяха да отчетат обща облага за въпросния годишен интервал от близо 3.8%, пресмята още "Блумбърг ".

"Това е икономическата цена на съобразяването с геополитически опасения ", показва Елина Рибакова - заместител основен икономист на Института за интернационална стопанска система във Вашингтон. Тя прибавя, че към този момент е мъчно да се отсъди дали жертвата си е коствала, просто тъй като сметките са за тази година, а вложенията са дълготрайни. Още повече, че "Банк России " разгласява формалните си данни с шестмесечно забавяне, тъй че последните цифри към момента не са огласени.

Русия се е разделила с близо половината от доларовите си запаси като мярка за отбрана против глобите на Вашингтон. През март 2018-а те са били в размер на 196.7 милиарда $, а година по-късно (през март 2019-а) - 115 милиарда $, а в този интервал зелените пари са донесли 6.5% приход на притежателите си. За сметка на тях вложенията в евро са набъбнали от 99.9 на 147.7 милиарда $, а в китайски юани - от 22.5 на 69.2 милиарда $. Инвестициите в евро са били с негативна рентабилност в размер на 8.8%, а в юани - с негативните 6.4 %. Диверсификацията е трансформирала Русия в най-едрия собственик на валутни запаси в юани - към 70% от общия им размер в международен мащаб, твърди "Голдмън Сакс груп ".

Председателят на "Банк России " - Елвира Набюлина, разяснява, че разнообразяването на структурата на запасите е "наложителна крачка ",като се има поради растящото напрежение сред двете страни. И че централните банкери не са валутни спекуланти и не гонят краткосрочни облаги от валутните съмнения. Началникът на ръководството по парична политика на "Банк России " - Алексей Заботкин, обаче предизвестява, че цялостното елиминиране на зелените пари от съветските валутни ресурси е съпроводено с "прекомерен риск ", тъй като доларите ще са нужни при рецесии за покриване на отговорности по дълговите бумаги.

Все отново, огромният китайски залог не е напълно неприятна вест за Москва, тъй като загубите от валутата се компенсират отчасти посредством по-високите приходи от националните китайски облигации - 4.4% за интервала от март 2018-а до март 2019-а против 1.4% за американския дълг, по публични данни на съветската централна банка.

Кремъл е орязал наличието на $ и в комерсиалните си покупко-продажби с Европейския съюз, с Китай и с Индия. Делът на еврото в съветски експорт за Европейски Съюз е скочил до 42% през първото тримесечие на тази година против 32% през март 2018-а.

Част от загубите от вложенията в евро и в юани евентуално са били обезщетени през последните няколко месеца от растящите инвестиции на Русия в злато. Стойността на златните наличия е скочила с към 40% - до над 100 милиарда щ. $ (109.5 милиарда $ към края на август) през последната година и скъпоценният метал сега е с максимален дял от общите валутни запаси на страната от 2000-а насам.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР