От постъпващите над 20 000 жалби от граждани в Комисията

...
От постъпващите над 20 000 жалби от граждани в Комисията
Коментари Харесай

КЗП: Съотношението цена-качество при туристическия продукт е изключително важно

От постъпващите над 20 000 тъжби от жители в Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) годишно едвам 4-5% са от сферата туризъм, уточни ръководителят на институцията Димитър Маргаритов по телевизия Bulgaria ON Air. Той добави, че това е трайна наклонност в последните две-три години.

„ Имаме план-програма, по която работим. Тя има своите превантивни моменти и една огромна част от тези инспекции имат за цел точно това. Първо, старта на сезона означаваме с инспекции в обекти, където сме установили нарушавания през минали години, за да установим дали тези нарушавания са преодолени и обектите дават отговор на условията “, изясни Маргаритов.

„ Това, което остава малко симптоматично като минус на българския туристически артикул, е че не всеки път търговците съумяват да запазят равнището през продължението на целия сезон. Т.е. стартът е добър, подготвили са офертите, само че малко по малко сякаш има едно демобилизиране. Особено тогава, когато открият, че резервациите са тръгнали по-добре и че се обрисува в най-активните месеци, изключително август, заетостта да е с висок %. Затова постоянно приканваме държанието да бъде такова, че да не се разочароват тъкмо тези, които най-масово посещават туристическите обекти сега. Защото огромната цел би трябвало на всеки хотелиер, ресторантьор по морето, а и освен там, да е да завоюва хората още веднъж в границите на идващия сезон. И без това в България сезонът е задоволително къс, с цел да живеем на правилото ден година храни и в идващия сезон проблемите да са още веднъж налице “, разяснява ръководителят на КЗП.

На въпрос на водещата Ганиела Ангелова има ли сходство сред цена и качество на туристическата услуга и съотношението задоволително положително ли е, с цел да бъде България атрактивна туристическа дестинация Маргаритов отговори по този начин: „ Това са разнообразни пазарни модели, които биха могли да бъдат тествани на терен по какъв начин работят. Но персонално аз от наблюденията, които имам като представител на контролния орган, смятам, че България има избран имидж и той не е никога неприятен, когато споделяме, че цените са по-ниски, в сравнение с в прилежащи дестинации “. Той изрази мнение, че „ съотношението цена-качество е извънредно значимо и моделът не би трябвало да бъде: ниска цена за сметка на качеството “.

„ Но виждате, че някои старания и стремежи да се реализиран по-високи цени, по-луксозни предложения малко сякаш удрят към този момент на камък и в последна сметка търговците са принудени да смъкват цените в хода на сезона, с цел да могат да доведат туристи, които типично посещават България. И това за наслада се получава и сега, доколкото виждам, този модел сработва и пълняемостта в курортите е такава, каквато би трябвало да бъде “, продължи ръководителят на КЗП.

„ Ние би трябвало уравновесено да се отнасяме, както към изтъкването на позитивните качества на продукта, по този начин и към рецензията, която насочваме към него и тези, които го дават. Защото доста хора работят в този отрасъл, по-голямата част от тях – уверен съм – с концепцията съзнателно да предложат и да обслужат своите клиенти. Не просто единствено да осъществят облагите. Това би трябвало да бъде забелязвано и на това също би трябвало да бъде отдавано дължимото. Разбира се, там където има проблеми, където някой си разрешава с някакви хитрини да ощетява потребителите и да им дава по-малко услуга за парите, които те са платили, би трябвало да си има и наказания, нарушаванията да бъдат установявани и хората да знаят, че има кой да отбрани правата им “, сподели най-после Маргаритов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР