От понеделник започват дейностите по укрепване скатовете на пътя за

...
От понеделник започват дейностите по укрепване скатовете на пътя за
Коментари Харесай

Обезопасяването на пътя до Рилския манастир стартира в понеделник

От понеделник стартират дейностите по подсилване скатовете на пътя за Рилския манастир, заяви пред публицисти през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, откакто по-рано денем взе присъединяване в честването на огромния празник Успение на свети Иван Рилски в Рилския манастир и извърши ревизия на място на положението на срутището на пътя до светата обител.

„ Трябваше да стартираме по-рано, само че не можеше, тъй като метеорологичните условия не го позволяваха – скатът бе мощно преовлажнен. От понеделник стартират дейностите. Първо с Горското стопанство в региона, Рилската света обител, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Благоевград и Югозападно държавно дружество ще бъде в съгласие изсичането на дърветата в горния скат на свлачището, където имаме да правим укрепителни мероприятия. След това с алпинисти ще стартира обрушването на скатовете и слагането на мрежи ", сподели още министър Нанков. Той добави, че поетапно ще бъде затварян пътят в делничните дни, като „ прозорците " за пропускане на коли ще бъдат съобразени с трафика в региона. „ Целта е алпинистите да могат да работят безвредно ", уточни министър Нанков. По думите му това са краткосрочните ограничения, които ще бъдат подхванати за разрешаване на казуса.

За към 40 – 50 дни, при цялостна готовност, ще успеем изцяло да обрушим и укрепим с мрежи скатовете по пътя. „ В момента готвим задание, което съгласуваме с Геозащита – Перник. То е за повсеместен капиталов план, с който ще укрепим трайно целия склон. Решението за укрепването ще бъде обещано от самите проектанти – дали ще бъде с водачи, с анкери, с габиони, само че през 2019 година следва изцяло подсилване на ската, тъй че нужните ограничения са взети ", уточни още министър Нанков. Той съобщи, че му се е желало дейностите да стартират по-рано и да са приключени преди празниците, само че поради преваляванията това не е било допустимо. „ Още не знаем каква ще е цената за дейностите. Тя ще бъде избрана при правенето на самия план ", добави министър Нанков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР