От понеделник в Бургас ще бъдат разкрити два диагностични буферни

...
От понеделник в Бургас ще бъдат разкрити два диагностични буферни
Коментари Харесай

Два центъра ще пресяват за COVID-19 в Бургас

От понеделник в Бургас ще бъдат разкрити два диагностични буферни медицински центрове, които ще диагностицират и насочват за домашно лекуване или за хоспитализация пациенти със подозрения за COVID-19.
Това заяви кметът Димитър Николов след среща с шефа на РЗИ доктор Георги Паздеров, шефа на РЗОК доктор Лъчезар Томов, шефа на " Бърза помощ " доктор Асен Кърджиев, декана на Медицински факултет доцент доктор Цветан Велинов, притежателите и шефовете на медицинските заведения в града.

В буферните центрове ще има разполагаем доктор, здравна сестра и рентгенолог, а от средата на идната седмица ще работят непрекъснато. Те ще са ситуирани в ДКЦ " Свети Георги Победеносец " (бившата военна болница) и ДКЦ " Ел Масри " в к-с " Лазур ".

Желание да поемат логистиката им изявили притежателите на две частни лечебни заведения Семир Абумелих и Зиад Ел Масри.

" Целта на разкриването на буферните центрове е да се диагностицират пациенти със подозрения за COVID-19 и да се дефинира кои от тях са за домашно лекуване и за кои се постанова хоспитализация. На място ще се вършат и PCR проби, а екипите в двете звена ще са в непрекъсната връзка с четирите лечебни заведения, където сега правят банкет на заболели с COVID-19 - държавната УМБАЛ, УМБАЛ " Дева Мария ", МБАЛ " Бургасмед " и СБАЛПФЗ. Така ще могат да насочват посредством Бърза помощ пациенти, нуждаещи се от настаняване към лечебните заведения със свободни места. В екипите на двата центъра ще се включат експерти от доболничната помощ в Бургас ", изясни кметът.

Идеята била да се спести лутането на пациентите от едно здравно заведение към друго и да се съветват хората с лека симптоматика, с цел да се понижи напора към огромните лечебни заведения, което пък ще облекчи работата на Бърза помощ и най-много ще понижи напрежението на жителите.

РЗИ ще управлява двата центъра. Те ще пресяват случаите по спуснат от инспекцията логаритъм за симптоматика, лекуване, нужда от хоспитализация или от домашно лекуване.

Димитър Николов ще изиска от шефа на ОД на Министерство на вътрешните работи Калоян Калоянов да обезпечи полицейски патрули към буферните центрове за застраховане сигурността на медиците и спокойствието на пациентите.

Междувременно се разбра, че шефът на РЗИ Георгr Паздеров е наредил от идната седмица леглата на държавната УМБАЛ Бургас да се усилят с още 20.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР