От понеделник в Бургас ще бъдат разкрити два диагностични буферни

...
От понеделник в Бургас ще бъдат разкрити два диагностични буферни
Коментари Харесай

Разкриват два диагностични буферни медицински центъра в Бургас

От понеделник в Бургас ще бъдат разкрити два диагностични буферни медицински центъра, които ще насочват за домашно лекуване или за хоспитализация пациенти със подозрения за COVID-19, заяви кметът на града Димитър Николов на страницата си във Facebook.

"Това решение взехме през днешния ден на срещата със притежателите и шефовете на бургаските лечебни заведения в града, шефа на РЗИ - доктор Георги Паздеров, шефа на районната здравна каса - доктор Лъчезар Томов, шефа на "Бърза помощ " - доктор Асен Кърджиев и декана на Медицински факултет - доцент Цветан Велинов ", прибавя той.

"Двата буферни центъра ще имат разполагаем доктор, здравна сестра и рентгенолог. Те ще са ситуирани в ДКЦ „ Свети Георги Победеносец “ /бившата военна болница/ и ДКЦ "Ел Масри " в к-с "Лазур ". Логистиката им ще се реализира от Семир Абумелих и Зиад Ел Марси, които показаха подготвеност да поемат тези звена. До средата на идната седмица ще се обезпечи и денонощен режим на работата им. Целта на разкриването на буферните центрове е да се диагностицират пациенти със подозрения за КОВИД, като се дефинира кои от тях са за домашно лекуване и за кои се постанова хоспитализация ", показва Николов.



"На място ще се вършат и PCR проби, а екипите в двете звена ще са в непрекъсната връзка с четирите лечебни заведения, където сега правят банкет на заболели с COVID– държавната УМБАЛ, УМБАЛ "Дева Мария ", МБАЛ "Бургасмед " и СБАЛПФЗ. Така те ще могат да насочват посредством Бърза помощ пациенти, нуждаещи се от настаняване, към лечебните заведения със свободни места. В екипите на двата центъра ще се включат експерти от доболничната помощ в Бургас. Целта е да се избегне лутането на пациенти от едно здравно заведение в друго, да се съветват хората с лека симптоматика, тъй че да се понижи напора към огромните лечебни заведения, да се облекчи работата на Бърза помощ и най-много да се понижи напрежението на жителите ", прецизира кметът на Бургас

"И двата центъра ще бъдат следени и ще работят по спуснат от РЗИ логаритъм за симптоматика, лекуване, нужда от хоспитализация или от домашно лекуване. Ще беседвам с шефа на ОД на Министерство на вътрешните работи - Калоян Калоянов за разпределението на полицейски патрули към двата центъра за застраховане сигурността на медиците и спокойствието на пациентите ", добавя той.

"На срещата участваха притежателите и шефовете на МБАЛ "Лайф Хоспитал ", УМБАЛ "Дева Мария ", УМБАЛ Бургас, МБАЛ "Д-р Маджуров ", СБАЛПФЗ, МБАЛ "Бургасмед ". Всички те показаха подготвеност при нужда да се включат в обслужването на пациенти с КОВИД посредством разширение на мрежата от здравни заведения, които ги лекуват, за което им благодаря. Предстои ми диалог с проф. Бозов, декан на Факултета по публично здраве и здравни грижи, за включването на студенти финален курс в оперативната работа на здравните заведения в Бургас, при тяхно предпочитание. Междувременно Община Бургас закупи задоволително количества медицински консумативи и екипировка, които да даде на нуждаещите се здравни заведения. Общинската дезинфекционна станция прави ускорена стерилизация на рейсове и спирки, улици, обществени пространства, входове на публични здания и лечебни заведения ", показва още Димитър Николов.


Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР