От понеделник след Цветница започва Страстната седмица за православните християни.

...
От понеделник след Цветница започва Страстната седмица за православните християни.
Коментари Харесай

Започва Страстната седмица

От понеделник след Цветница стартира Страстната седмица за православните християни. Наречена още " Седмицата на страданията ", тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос.
Последната седмица на Великия пост църквата назовава Страстна седмица, тъй като тя е отдадена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския избавител Иисус Христос - неговите премеждия, кръстна гибел и заравяне.
Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и приключва с неговото Възкресение. Всеки ден от тази седмица се назовава Велик - Велики понеделник, Велики вторник и по този начин нататък. Тя е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се правят специфични служби от църквата. Според православния календар тази седмица приключва с Великден.
На старобългарски " пристрастеност " е " страдалчество ". По тази причина дните на Христовите премеждия от влизането на Исус Христос в Йерусалим за Пасха до гибелта му са наречени " буйна седмица ". Приближавайки се към кулминационната точка на тази седмица, всеки от дните от понеделник до събота е наименуван Велик.
На Велики понеделник Иисус Христос влезнал в Йерусалимския храм и го намира цялостен с търговци. Божият Син изгонил търговците, тъй като храмът е дом за молитва, а не пазарище. В Евангелието се приказва за проповедта на Иисус в храма и изреченото от него проклинание над безплодната смокиня - знак на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.
На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени директиви, споделя притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за гениите. Христос прави пророчества за ориста на град Йерусалим.
На Великата сряда Христос е посетен от покаяла се грешница, която в терзанието си счупва съда с драгоценното миро. Провежда се Тайната вечеря на Божия наследник с Апостолите, по време на която Той им споделя, че един от тях ще Го съобщи. Юда излиза и Го предава, а през нощта против четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето Му.
На Велики четвъртък е произнесена смъртната присъда над Иисус Христос и е доказана от Пилат Понтийски. В същата довечера, която съгласно еврейските вярвания, е началото на следния ден (след залез) Той е разпнат. Разпети петък е Денят на великите премеждия на Иисус. Христос приел смирено ориста си да бъде унижаван, обруган, бичуван, обичай с шамари, нагизден с венец от тръни на главата, нарамен и заставен да носи при изкачването към лобното си място тежкия кръст, на който ще бъде разпънат; разпънат е на Голгота сред двама разбойници и издъхва в страдания. Станало слънчево затъмнение и земетресение.
Великата събота е Ден на недоволството и погребението на Иисус Христос от майка му Света Богородица и дами, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е сложена стража (вечерта в петъчния ден - тогава църквата отслужва Опело Христово).
На идващия ден е светлото Христово възкресение. Отново службата стартира през нощта. Неделният ден е почнал от залез слънце на съботния ден. След полунощницата в черква свещеникът изнася светлината и приканва вярващите да дойдат и вземат светлина от незалязващата светлина, тъй като Христос е възкръснал.
В българската домашна православна традиция всеки от дните на Страстната седмица се отбелязва по необикновен метод. Първите три (Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда) са отредени за разтребване у дома, като на рутинната активност се придава и алегорично пречистващ темперамент — прави се за здраве. На Велики четвъртък се съблюдава строга възбрана за работа, боядисват се великденските яйца. На Велики петък (наричан още Разпети петък) в Западна България се украсяват боядисаните яйца с разнообразни претекстове. Ходи се на черква и се минава под масата три пъти за здраве. На Велика събота нормално се месят и пекат обредните великденски хлябове.
Източник: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР