От понеделник след Сирни Заговезни започват Великденските пости. Те продължават

...
От понеделник след Сирни Заговезни започват Великденските пости. Те продължават
Коментари Харесай

Започва Великият пост

От понеделник след Сирни Заговезни стартират Великденските пости. Те не престават седем седмици и завършват ден преди Великден, който тази година се пада на 8 април.

Великденските пости стартират отчасти на Месни заговезни. От идващия ден, който е понеделник, от менюто се изключат месото и месните артикули. Една седмица по-късно, на Сирни заговезни се заговява за последно с яйца, мляко и млечни артикули. И от понеделник стартира същинското постене.

40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. Затова се счита, че лишавайки се от блажна храна човек пречиства тялото и душата си. Не бива постенето да се схваща като механично отнемане от избран тип храна и питиета. Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време да се покае човек за неприятните си действия, да потърси нов път към възвишеното и към себе си.

Днес от 18.00 часа в митрополитския храм „ Св. вмчца Марина ”, град Пловдив, Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски – 1 част ще оглави Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

По същото влеме в столичния катедрален храм „ Св. Неделя “, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, богослужението ще оглави Негово Преосвещенство Мелнишки свещеник Герасим, основен секретар на Св. Синод на Българската православна черква.

Източник:

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР