От понеделник Перник влиза във воден режим. Днес беше одобрен

...
От понеделник Перник влиза във воден режим. Днес беше одобрен
Коментари Харесай

Перничани готвят протест заради режима на водата от понеделник

От понеделник Перник влиза във воден режим. Днес беше утвърден трети финален вид за прекъсване на водата. Кметът Станислав Владимиров заяви, че перничани ще имат вода от 5 до 10 ч сутринта и вечер от 17 до 22 ч. Това предложение беше подкрепено от ВиК Перник и от регионалната администрация. Перничани обявиха, че готвят митинг.

Перник

Режимът е съгласуван с разхода от 1 млн. кубически метра вода месечно, изясни кметът на града. Така Перник и близките села ще устоят 5 месеца с наличната вода от язовир Студена, даже и да няма превалявания.
Станислав Владимиров, кмет на Перник: Това е комфортният режим за перничани, за институциите. Не съм сигурен, че той е комфортен за ВиК сдружението. От тях ще се изисква по-голяма ангажираност, повече спешни екипи.
Кметът упрекна водното сдружение, че е подценило обстановката, пропуснало е скъпо време, в което е могло с по-леки ограничения да избегне тежката злополука.

Перничани също търсят виновника за пресъхналия язовир и заплашиха с митинг. В града се приказва, че водата е била изпусната съзнателно, с цел да може да се ремонтира язовирната стена.

От няколко години, даже и сега текат ремонтни работи под вода. От ВИК Перник изрично отхвърлят това да е повода. Бившият шеф на водното сдружение в града инж. Камен Каменов, който застана пред камерата ни, също отхвърли ремонта да е причина за ниското равнище на водата в язовира. Отрече и друго изказване - че водата от язовир Студена отива най-вече за Водноелектрическа централа Перник за произвеждане на ток, само че не и за питейни потребности.
Инж. Камен Каменов, някогашен шеф на ВиК Перник: Това не е правилно.Това са единствено клюки. Водата след потреблението й във Водноелектрическа централа Перник отива в пречиствателната станция и оттова в града, при потребителите.
Според районния министър Петя Аврамова дребното превалявания са довели до сериозното равнище на водата в язовир Студена.
Петя Аврамова, министър на районното развиване: Язовир Студена е планиран и изпълнен като едногодишен язовир. Т.е. главният му приток е от снеготопене. Имахме суха година и това сътвори казуса със снабдяването с питейна вода в Перник.
Петя Аврамова заяви, че сега се търсят разновидности за отклонение на водохващания, които не са благосъстоятелност и не са в територията на ВиК- Перник към язовир Студена.

В понеделник се чакат резултатите от взетите през днешния ден проби от бент. Долна Диканя дали водата му става за питейни потребности. Ако е годна, стартират проектански и строителни действия, тъй че да зарежда язовир Студена.
 Станислав Владимиров: Очаквам няколко разновидността за воден режим в Перник Станислав Владимиров: Очаквам няколко разновидността за воден режим в Перник
В Перник настъпи невиждана водна рецесия. Гражданите са изправени пред воден режим и поради пресушаването на бент. Студена, и поради многото повреди....
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР