От понеделник Перник преминава на воден режим. Чешмите на перничани

...
От понеделник Перник преминава на воден режим. Чешмите на перничани
Коментари Харесай

Чешмите на перничани ще текат от 5.00 ч. до 10.00 ч. сутрин и от 17.00 ч. до 22.00 ч. вечер

От понеделник Перник минава на воден режим. Чешмите на перничани ще текат от 05.00 ч. до 10.00 ч. заран и от 17.00 ч. до 22.00 ч. вечер. Това заяви кметът Станислав Владимиров.

При по този начин направения план водата в язовир "Студена " ще стигне за пет месеца, в случай че природата не бъде благосклонна. В момента размерът на язовира е 5,038 млн. куб.м, разходът е 814 л/сек., притокът е 35 л/сек. Ограничението ще засегне 92 324 души. Режимът е съгласуван с условието на Министерство на околната среда и водите оттокът на язовира да не надвишава 1 млн. куб. м месечно, уточни Владимиров.

Воден режим в Перник ще има, ето по кое време!

За един ден Перник ще може да изразходва 33 000 куб. м, разясни Камен Каменов, който е някогашен шеф и дълготраен основен инженер на ВиК. По думите му обаче е призната 80 на 100 загуба на водата по мрежата. Специалистите предвиждат с 10-часовия режим разходът на вода да се понижи на половина по отношение на днешния. Ако Министерство на околната среда и водите позволи част от водата от Владайския канал да се насочи към язовир "Студена ", това би могло да облекчи режима, счита Каменов.

Прави се проба и на водата от язовир "Осломе " край с. Ярджиловци, в който има 1 млн. куб. м вода. "Ако тя излезе добра, може да се направи бърз филтър и да се вземат 20-25л/сек. и да се подаде на гр. Батановци и селата Лесковец и Черна гора, където живеят 3 500 души. При изискване, че витошките водохващания могат да подадат повече вода, е допустимо част от квартал "Църква " да се зареди с нея и отново да се понижат количествата от "Студена ". Ако се пусне в употреба водоизточник "Дарака ", ще се подаде вода за кв. "Варош ", което също ще облекчи режима ", твърди Каменов.

Работа в цялостен синхрон и в съкратени периоди по въпроса с язовир „ Студена “, разпореди Борисов

В понеделник се чакат пробите от язовир "Долна Диканя ", заяви още Станислав Владимиров. При добър резултат неговите води също ще се насочат към перничани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР