От понеделник Перник минава на нов, по-строг воден режим. Жителите

...
От понеделник Перник минава на нов, по-строг воден режим. Жителите
Коментари Харесай

Перник минава на нов, по-строг воден режим

От понеделник Перник минава на нов, по-строг воден режим. Жителите ще имат вода един път дневно във времето от 16 до 22 ч., а в някои обитаеми места даже през ден.

Твърде евентуално е този режим на водоподаване да остане до месец април. Тогава очакванията са, че пролетните дъждове ще изпълнят язовир Студена. Прогнозата направи кметът на града Станислав Владимиров. Той е получил увещание от Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие, че начертаните ограничения от тази  седмица ще стартират да работят. Водният режим в Пернишка област беше разгласен на 7 ноември.

Жителите на града можеха да употребяват вода  единствено по 10 часа в денонощието, всяка заран от 5 до 10 и всяка вечер от 17 до 22 часа. Решението засегна към 122 хиляди души, а повода за тази изключителна мярка, която се взе за първи път от 1993 година насам, е пониженото количество вода в язовир " Студена ". Заради проблемите с водоснабдяването беше заменен регионалният шеф на Перник Ирена Соколова. Беше отхвърлен и шефа на ВиК Перник Иван Витанов, а на негово място беше определен досегашният шеф на водното сдружение в Шумен Илиян Илиев. До неговото встъпване в служба, ВиК- перник ще се ръководи от пълномощник.

Междувременно в Специализираната прокуратура бяха импортирани резултатите от две прокурорски инспекции за водната рецесия в Перник. Анализът на събраните данни от предварителната инспекция на Окръжната прокуратура сочат, че са налице са задоволително данни за формиране на досъдебно произвеждане за занемареност. Предстои прокурор да се запознае с предоставените материали и да реши основанията за формиране на досъдебно произвеждане против възможни отговорни длъжностни лица. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР