От понеделник, най-късно вторник всички ученици трябва да са обратно

...
От понеделник, най-късно вторник всички ученици трябва да са обратно
Коментари Харесай

Денков: Най-късно във вторник големите ученици трябва да са в клас. МЗ да реши как |

" От понеделник, най-късно вторник всички възпитаници би трябвало да са назад в клас. " Това съобщи служебният министър на образованието акад. Николай Денков пред бТВ и императивно добави, че Министерството на здравеопазването би трябвало да откри метод това да се случи. Той чака още през днешния ден да бъде изменена заповедта на Стойчо Кацаров, която да позволи тестването в учебно заведение да е един път седмично, а не два пъти, тъй че проби да могат да се разпределят за повече възпитаници. Не е изнемощял и разновидността за по-големите възпитаници да се употребяват не щадящите проби, а тези, при които се взема проба от носа.

" Искаме с наличните проби, които има да можем да осигурим връщане на всички възпитаници. Това значи част от тестванията да се разредят или да отпаднат, тъй че да стигнат тестванията за тъмночервените зони, които са най-опасни. Но здравните опасности би трябвало да ги преценяват здравните специалисти ", сподели Денков и добави, че при сегашните количества и доставки " двуразовото тестване не може да се случи ". " Поръчките трябваше да го обезпечат, само че получаваме сред два и три пъти по-малко, което стига за 1. - 4. клас, само че не и за останалите. Трябва да се промени заповедта, за което работят сътрудниците в Министерство на здравеопазването. Надявам се това да се случи през днешния ден. "

Има опасения, че образователната година е пред неуспех, откакто от месеци властта не може да върне учениците от 5. до 12. клас на учебно заведение в регионите с висока заболеваемост от ковид, а и децата в началната степен бяха принудени месеци да учат от у дома. Всичко това се случва за втора година, а от предходната също има пропуски за наваксване. Тогава, въпреки и за по-кратко време, децата също бяха спрени от учебно заведение. За разлика от България, европейски страни, които вкарват цялостен локдаун, например Австрия, затварят всичко без учебните заведения и детските градини.

За да се навакса, се разисква идната образователна година да стартира по-рано. По-рано той разгласи, че е допустимо тя да започва от първия понеделник на септември, а не от 15-и. По-трудният вид е да се удължи настоящата образователна година.

На въпрос за какво децата могат да отидат на ресторант или в мол, само че не и в учебно заведение, Денков съобщи, че това би трябвало да се попитат здравните управляващи. „ В момента, в който взеха това решение – ние бяхме в епидемиологичен гърмеж. Разбирам тяхното предпочитание да блокират епидемията, само че не разбирам за какво в последните 10 дни аз се почувствах сам в опита да се върнат назад децата “, сподели Денков.

По думите му няма чуваемост, че връщането в клас би трябвало да стане бърз о: „ Грешката която направих е, че се предоверих, че ще има проби. Трябва да има механизъм, в който когато се разискват просветителни тематики, да има представител на МОН в Министерство на здравеопазването “.

Ресорният министър изясни, че се е почувствал като в капан – от една страна е имало заповед за тестване на учениците, а от друга – липса на такива. По думите му след среща при премиера Стефан Янев, се чака решение по тематиката през днешния ден или на следващия ден.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР