От понеделник, 6 април, до 3 май, неделя, ще имате

...
От понеделник, 6 април, до 3 май, неделя, ще имате
Коментари Харесай

Народният театър с откъси от 10 пиеси онлайн

От понеделник, 6 април, до 3 май, неделя, ще имате опция да гледате безвъзмездни фрагменти от 10 хитови представления, играни в сегашния сценичен сезон на Народния спектакъл.

Това може да стане в YouTube канала на театъра.

Излъчванията ще стартират в 19.05 часа.

Ще може да гледате:

„ Дивата патица” (30 минути) на 6 април. Известната пиеса на Хенрик Ибсен е сложена от режисьора Крис Шарков. Сценографията е на Никола Тороманов, получил за нея премията „ Икар 2019”. Композитор е Асен Аврамов. Сред участващите артисти са Ана Пападопулу, Елена Телбис, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Валентин Ганев.

„ Дивата патица” не се предлага за лица под 15 години, което за тези, които са чели пиесата на фамозния норвежки драматург, може и да не е учудващо – в нея има доста цинизъм, а един от героите споделя, че идеалите и лъжата са едно и също нещо.

Моноспектакълът „ Даскал” (20 минути) на 9 април. Пиесата от Жан-Пиер Допан е сложена от Юрий Дачев. В ролята на учителя по литература, влюбен до прекаленост в специалността си, ще забележим артиста Стоян Пепеланов.

„ Когато гръм удари, по какъв начин ехото заглъхва” (20 минути) на 2 април. Известната класическа драма на Пейо Яворов е сложена от режисьора Бина Харалампиева. Сценографията и костюмите са на Свила Величкова. В функциите ще забележим Теодора Духовникова, Дарин Ангелов, Иван Юруков, Радина Боршош.

„ Наблюдателите” (15 минути) на 15 април. Това е една от последните пиеси на Константин Илиев, за която печели Националната литературна премия „ Елиас Канети” за драматургия. Режисьор е Явор Гърдев, сценограф – Никола Тороманов, костюмограф – Свила Величкова, която поради работата си по представлението печели премията „ Аскеер 2019”. Калин Николов също печели „ Аскеер 2019”, само че за театрална музика, която ще можете да чуете по време на представлението. Награда „ Аскеер 2019” за изгряваща звезда печели Ненчо Костов за ролята на Васил Левски. Други известни артисти в представлението са Стефания Колева, Христо Петков, Ана Пападопулу, Павлин Петрунов, Елена Телбис, Иван Юруков, Благовест Благоев.

„ Лисичета” (20 минути) на18 април. Тази пиеса на Лилиан Хелман е считана за типичен пример на американския критически натурализъм от ХХ век. Режисурата е дело на Бина Харалампиева, сценографията и костюмите - на Свила Величкова, музиката - на Асен Аврамов. Пиесата ни вкарва в живота на семейство Хюбърд, което ще продава фамилния бизнес. Големият въпрос е с какъв % в договорката за милиони ще взе участие всеки един член от фамилията. Между сестрата Регина (Теодора Духовникова) и братята Бен (Дарин Ангелов) и Оскар (Христо Петков) се води кървава борба. Участват още Ана Пападопулу, Радина Боршош, Цветомира Даскалова, Иван Юруков, Марин Рангелов.

„ Бащата” (20 минути) на 21 април. Пиесата на стилния френски драматург Флориан Зелер е интерпретирана от Диана Добрева, която печели за нея премията „ Аскеер 2019” за постановка. Сценографията и костюмите са дело на Мира Каланова, музиката – на Петя Диманова. С осъществяването си в „ Бащата” Владимир Пенев означи своята 60-годишнина. Превъплъщението му в болния от Алцхаймер Андре трансформира постановката в шлагер, а него – в обект на голям брой номинации за награди. Партнират му Радина Кърджилова, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, Мария Каварджикова и Константин Еленков.

„ Братя Карамазови” (30 минути) на 24 април. Романът на Фьодор Достоевски е приспособен от известния режисьор Деян Пройковски от Северна Македония. В биографията на Пройковски има българска диря – приключил е театрална постановка в НАТФИЗ в класа на Красимир Спасов. Музиката и сценографията също са дело на създатели от Северна Македония - надлежно на Горан Трайкоски и Валентин Светозарев. Спектакълът е първият, който е основан по план на Асоциацията на балканските национални театри. Не пропускайте превъплъщенията на Владимир Пенев, Деян Донков, Валери Йорданов, Ана Пападопулу, Цветан Алексиев, Александра Василева, Жорета Николова, Радина Кърджилова.

„ Калигула” (20 минути) на 27 април. Пиесата на обновения през днешния ден Албер Камю (заради романа му „ Чумата”) е в интерпретация на режисьора Диана Добрева. Сценографията и костюмите са дело на Нина Пашова, която за работата си по вторите е отличена с „ Аскеер 2018”. Хореограф е Ангелина Гаврилова, а композитор на музиката - Петя Диманова. Сред артистите, които вземат участие в постановката, самобитен коментар на разбирането на Камю, че човешкият живот е драматичен опит да се пребори с безспорната празнина, са Александра Василева, Ахмед Юмер, Биляна Петринска, Вяра Табакова, Деян Ангелов, Деян Донков, Елена Петрова, Жорета Николова,.

„ Любовникът” (15 минути) на 30 април. Пиесата на Харолд Пинтър е режисьорски опит на Деян Донков – и освен опит – за работата си той е номиниран за „ Аскеер 2019” за постановка. Сценографията и костюмите са дело на Никола Тороманов, музиката - на Емилиян Гацов – Елби. Участват Деян Донков и Радина Кърджилова, която получава за ролята си „ Аскеер 2019” за водеща женска роля.

„ Един безразсъден ден” (30 минути) на 3 май. Според някои тази политическа ирония на Бомарше, която самият той дефинира като комедия, предизвика експлоадирането на Великата френска гражданска война. На сцената на Народния спектакъл тя е приспособена от Михаил Петров.

Сценографията и костюмите са дело на Елена Иванова, хореографията – на Мариана Крънчева, а музиката – на Любомир Денев. В театралния карнавал, в който всички са забъркани в занимателни интриги и недоразумения, ще забележим и Параскева Джукелова, Гергана Змийчарова, Джулия Бочева, Стелиан Радев, Димитър Живков.

Причината онлайн излъчванията да са с дълготрайност от 15 до 30 минути е заради Закона за авторското право и сродните му права. Въпреки „ скъсената” форма обаче от Народния спектакъл се надяват, че ще могат да бъдат със феновете си във време, в което нямат достъп един до различен.

Припомняме, че преди две седмици Народният спектакъл излъчи в YouTube канала си първата част от „ Един безразсъден ден”, а в Деня на театъра - 27 март - близо 15 000 фенове гледаха „ Опит за летене” на Йордан Радичков.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР