От понеделник (22 март) започва обучение на РИК и СИК

...
От понеделник (22 март) започва обучение на РИК и СИК
Коментари Харесай

Таня Цанева: От понеделник започва онлайн обучение на РИК и СИК

" От понеделник (22 март) стартира образование на РИК и СИК и поради рестриктивните мерки за Covid-19 то ще бъде онлайн ". Това сподели пред БНР Таня Цанева, представител на ЦИК. По думите ѝ този тип образование няма да е елементарно, само че връзката ще е конферентна, с цел да може да се задават въпроси и да се дава отговор.

Членовете на секционните изборни комисии (СИК - б.р.) ще бъдат подготвени онлайн за работа с машините от компанията снабдител " Сиела Норма ", планувани са и към 2000 души IT експерти, които при механически проблеми ще бъдат търсени през прът център, уточни тя и добави: " За ЦИК е значимо да образова членовете на СИК, с цел да могат те да оферират машинно гласоподаване в изборните секции ".

Няма подозрения в сигурността на машините за гласоподаване от институциите, които се занимават със узаконяването им, акцентира Цанева.

Тя изясни, че сложността на изборните протоколи идва от едновременното осъществяване на машинно и хартиено гласоподаване: " В протокола би трябвало да се отбележат резултатите от машините и от бюлетините. Няма по какъв начин при два типа гласоподаване протоколът да е по-лесен. Отделно, има и преференции, които би трябвало да бъдат разказани ".

Във връзка с решението на Административния съд на София град, което отхвърли решение на ЦИК за видеоизлъчване на процеса на преброяване на бюлетините и попълване на протоколите, говорителката на Централната изборна комисия удостовери, че то ще бъде обжалвано: " Мотивите на съда са, че правото на Европейски Съюз не използвано във връзка с осъществяване на национални избори и че секцията е публично място и участниците реализират социална активност.... Ние имаме опция и ЦИК взе решение да апелираме това решение на съда пред по-горна инстанция ".

Таня Цанева съобщи изрично, че ЦИК работи по хронограмата за провеждането на парламентарните избори на 4 април и акцентира, че не е от компетентността на комисията въпросът за вероятно отсрочване на вота.

465 секции ще бъдат разкрити в 69 страни, заяви тя и добави: " Така са разположени местата, където ще бъдат ситуирани секциите, че да бъде комфортно на гласуващите. В Лондон сме разкрили 12 секции, тъй като има най-вече българи, които могат да гласоподават. В Германия разкриваме 69 секции ".

Говорителката на ЦИК разяснява сигналите дали интензивността на настоящи министри и премиера, които не са задължени да излизат в отпуск по време на предизборната акция, не е нарушение на Изборния кодекс: " Съгласно Изборния кодекс има избрани категории лица - каквито са министрите, те не са задължени да излизат в отпуск и решението на ЦИК е, че не се открива нарушаване ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР