От понеделник, 16 октомври, лекарствата за диабет и антибиотиците ще

...
От понеделник, 16 октомври, лекарствата за диабет и антибиотиците ще
Коментари Харесай

Eлектронната рецепта ще важи в цялата страна, ще се изпълнява и частично

От понеделник, 16 октомври, медикаментите за диабет и антибиотиците ще се изписват от лекарите единствено по електронен път. Причините за измененията са попречване на дефицита на лекарствени артикули и справяне с антимикробната устойчивост.

" За пациента нищо не се трансформира. За да имате рецепта, би трябвало да отидете на доктор. Въвеждането на електронна рецепта не анулира срещата с доктор. Като отидете в аптеката, би трябвало да знаете ЕГН-то си и датата, на която сте били на обзор. Ако няма дата, магистър-фармацевтът няма да може да откри рецептата ", съобщи в студиото на " България заран " ръководителят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

По думите му издадените предписания преди 16 октомври също ще важат и ще бъдат изпълнявани в аптеките до приключване на отминалостта на самата рецепта.

" Всички аптеки от дълго време са цифровизирани по Здравна каса. Почти две години работим единствено с електронни предписания. Възрастните пациенти са доста добре осведомени ", уточни Маринов.

Той изясни, че електронната рецепта ще важи в цялата страна, без значение къде е предписана. Ще има опция да се извършва и отчасти, в разнообразни аптеки, даже и в разнообразни градове.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз предизвести хората да не чакат, че аптеките ще имат опция да отпускат медикаменти без рецепта. " Аптеката не е магазин. Вътре човек не може просто да влезе и да си купи някои неща ", безапелационен е Маринов.

По думите му в аптеките работят няколко електронни системи. " НЗИС на Националната здравна система е едната - там са предписванията и отпущанията, всички предписания по Здравна каса. Другата система е СЕСПА - тя следи наличностите в аптеките, има и трета система - система за верификация на медикаментите. През нея се ревизира и се подсигурява, че пациентът не е получил фалшифицирано лекарство в аптеката ", изясни Маринов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той изясни какво да вършим, в случай че в аптеката няма същото лекарство, което търсим. " Позволено е от закона така наречен генерично определяне, определяне по съставки. Ако в аптеката няма тъкмо същият антибиотик, те няма по какъв начин да ви го дадат ", сподели ръководителят на Българския фармацевтичен съюз.

Маринов акцентира, че на електронна рецепта ще може да се изпише всяко едно медикаменти, а на хартиените предписания няма да е допустимо предписването на антибиотици и антидиабетни артикули.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР