От поне две години усилено се говори за проблема с

...
От поне две години усилено се говори за проблема с
Коментари Харесай

Темата за дефицита на кадри измести тази за корупцията

От най-малко две години интензивно се приказва за казуса с фрагментите. За неналичието на квалифицирана работна ръка първи сигнализираха задграничните вложители. Някои страни посредством комерсиалните си представителства вкараха така наречен „ дуално обучение” – Австрия, Германия и Швейцария. Първите стъпки към този момент са направени, само че всичко е на равнище частен бизнес. Държавата подкрепя процеса само посредством законодателни начинания, само че без основаване на стратегии или финансиране.

Чуждестранните компании, и в частност австрийските с дъщерно присъединяване у нас, са подготвени да образоват по дуалната система. Това са декларирали 57% от участниците в тазгодишното изследване на Търговския отдел на Австрийското посолство в България. В него са взели присъединяване 35 австрийски компании разрастващи активност у нас. Най-голям е делът на фирмите, които се занимават с търговия с австрийски артикули и услуги (40%). На второ място са извършващите услуги (34%) и произвеждане (26%).



Близо 40% от интервюираните споделят, че има усъвършенстване в българския бизнес климат. Подобен е и процентът на фирмите, които считат, че той ще продължи да се усъвършенства и през новата година. За 37% няма смяна, а други 46% считат, че смяна няма да настъпи и през 2018 година Според 23% от респондентите бизнес климатът у нас се е влошил през 2017-а. Що се отнася до настоящата година, то едвам съгласно 11% ще има утежняване.

През 2017-а оборотът и приемането на поръчки е повишен считат сред 22% и 25% от австрийските компании. Такъв е и процентът на тези, които предвиждат, че това ще продължи и през настоящата година. Според 21% обаче през предходната година се е следил спад в размера на вложения и съгласно същия % респонденти това ще продължи и през 2018-а.



Трите регулаторни сфери, в които е належащо да има усъвършенстване, с цел да се привлекат повече австрийски вложения, са битка с корупцията и престъпността (23%), повече предвидимост в икономическата политика (19%) и правната сигурност (19%). Трите най-важни тематики свързани с пазара, които биха създали страната ни по-привлекателна за австрийския бизнес са квалификацията на фрагменти (19%), възстановяване на инфраструктурата (15%) и съществуването на работна ръка (15%).



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР