От поне две десетилетия знаем, че Вселената не е статична,

...
От поне две десетилетия знаем, че Вселената не е статична,
Коментари Харесай

Вселената не се разширява по начина, по който си мислехме

От най-малко две десетилетия знаем, че Вселената не е статична, неизменима същина, а тъкмо противоположното. Разширява се световъртежно във всички направления. В резултат на това пространството излиза от себе си и дистанцира някои галактики от други, структурите се разпадат, разхвърляни във все по-студено, по-самотно и по-тъмно пространство-време.
През 30-те години на предишния век Едуин Хъбъл следи, че далечните галактики се движат и заключава, че Вселената се уголемява бързо. Оттогава космологичният модел, в този момент наименуван ΛCDM, се усъвършенства доста и ни даде принадлежности за прогнозиране на скоростта на разширение на Вселената. Стойността на константата на Хъбъл Λ, която дефинира скоростта на ускоряване на разширението, се равнява на 67,4 единици (km/s/Mpc).
Проблемът със скоростта на разширение на Вселената е, че цената на константата на Хъбъл, планувана от космологичния модел, се разграничава от пробно измерената. Това противоречие е известно като " напрежение на Хъбъл ". През 2018 година е осъществено пробно премерване на константата Λ благодарение на обработка на данни от свръхнови вид Ia. Това изследване откри, че цената е 69,8 единици - нищожно противоречие. Но от този момент напрежението непрестанно нараства.
Неотдавнашно изследване, оповестено в The Astrophysics Journal, заключава, че скоростта на разширение на Вселената има стойност от 73,3 km/s/Mpc. Това значи, жестоко казано, че Вселената се уголемява със 73,3 километра в секунда на всеки мегапарсек (3,26 милиона светлинни години).Международен проучвателен екип е пресметнал тази Λ стойност въз основа на наблюдения на 1550 свръхнови вид Ia, употребявани в астрофизиката за премерване на космологични дистанции.

Несъответствието се задълбочава, регистрират учените. Освен данните за разширението на Вселената, анализът също открил, че нейният състав е 66,2 % тъмна материя.  " Този набор от данни е неповторима опция да забележим по какъв начин тъмната сила възпламенява и движи еволюцията на Космоса в най-големите мащаби, известни до момента " - съобщи Дилън Браут, водещ създател на публикацията.
Прецизното премерване на константата на Хъбъл ще насочи физиците по верния път за възстановяване на прогнозите на настоящия космологичен модел. Така те могат да схванат историята на Вселената и фундаменталната роля на тъмната материя в нейната еволюция.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР