От полунощ в Португалия влиза в сила извънреден режим за

...
От полунощ в Португалия влиза в сила извънреден режим за
Коментари Харесай

Португалия въвежда драстични лимити на горивата

От среднощ в Португалия влиза в действие ексклузивен режим за продажбата на горива, като на лидер ще се поставят не повече от 15 литра бензин или дизел и то единствено на избрани бензиностанции. Ограниченията ще са в действие до 21 септември и са свързани с предстояща стачка на бензиновозите.

Една от задачите на специфичния режим е да се обезпечи задоволително гориво за летища и лечебни заведения, за защитата, държавните органи и предпочитаните браншове на стопанската система, се споделя в държавното решение от петък.

То е сигнал, че управляващите не чакат водачите на цистерни за снадбяване с горива да се договорят с работодателите си. Това значи, че стачката ще стартира в понеделник и ще е безсрочна, изяснява " Ройтерс ".

Спорът е за по-високо възнаграждение и по-добри условия за работа. Окончателното решение за стачка се чака в събота.

Подобен митинг имаше през април и поради него без горива останаха над 2000 бензиностанции, като тук-там имаше и изпадане на водачи в паническо изкупуване. И в този момент има дълги опашки за зареждане в някои градове от боязън, че този път дефицитът ще е още по-остър поради натоварения туристически сезон.

Интернет уебсайт, който осведоми в действително време за ситуацията, твърди, че в петъчния следобяд 7% от бензиностанциите в страната към този момент са изчерпвали наличностите си.

Правителственият декрет разрешава на държавното управление - в случай че се наложи - да употребява армията за гарантиране на доставките. Без ограничавания би трябвало да могат да работят пристанища, здравни заведения, летища, военни бази, пожарни, гражданска отбрана и към 320 държавни бензиностанции.

През октомври в Португалия би трябвало да има постоянни парламентарни избори и на тях се чака социалистите да запазят властта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР