От полунощ Ирландия въвежда строги ограничения за 6 седмици, за

...
От полунощ Ирландия въвежда строги ограничения за 6 седмици, за
Коментари Харесай

Ирландия първа в ЕС се връща към пълна карантина - за 6 седмици

От среднощ Ирландия вкарва строги ограничавания за 6 седмици, с цел да се овладее рецесията с ковид. Така тя става първата страна в Европейския съюз, която се връща към цялостна карантина.

Училищата и строителният бранш ще останат отворени, само че питейните заведения и заведенията за хранене ще оферират единствено храна за у дома. Магазините затварят, като се изключи супермаркетите и аптеките.

Хората са призовани да стоят в домовете си. Те ще могат да спортуват на открито, само че единствено в радиус от 5 километра от жилищата си.

" Моля всички да одобряват тази опасност съществено ", сподели министър-председателят Майкъл Мартин в тирада по националната телевизия, добавяйки, че държавното управление не може да се бори единствено с вируса.

" Ако се съберем през идващите шест седмици, можем да отпразнуваме Коледа по естествен метод . Трябва да постоянстваме и да бъдем упорити. Ще потиснем този вирус и ще излезем от тези ограничавания на 1 декември ", добави министър председателят.

Министерството на здравеопазването на Ирландия разгласи още 1031 случая на ковид в понеделник, което докара до общо 50 993. Броят на умрелите е 1852.

Около 6 милиона души в Обединеното кралство са изправени пред по-строги рестрикции поради COVID-19 през идните дни, защото Уелс и Манчестър, третият по величина град във Англия, обмислят спомагателни ограничавания на фона на ускоряващото се разпространяване на болестта, отбелязва Ройтерс.

Вчера държавното управление на премиера Борис Джонсън разгласи, че се надява скоро да реализира съглашение с управляващите в Манчестър за налагане на по-строги карантинни ограничения по отношение на Ковид-19. Това разгласи министърът по въпросите на жилищното строителство, общностите и локалното самоуправление Робърт Дженрик. Той сподели, че държавното управление е предложило на Манчестър още пари.

" Сега това би трябвало бъде доведено до дъно ", означи Дженрик.

Очаква се делегираното уелско държавно управление да разгласи възможен пакет от спомагателни ограничения за битка с вируса.

Същевременно редица страни в Европа също стягат ограниченията в битката против разпространяването на COVID-19. Белгия е покрай " цунами " от нови случаи, предизвести здравният министър. От през вчерашния ден всички заведения в страната са затворени за един месец.

Австрия, Полша и Словения също оповестиха нови правила.

За да не се стигне до втора цялостна карантина, и Италия трансформира рестриктивните мерки. Премиер Джузепе Конте направи телевизионно послание към съгражданите си. Той носеше маска и съобщи, че предлаганите ограничения разрешат на страната да се оправи с втората вълна, която визира освен Италия, само че и цяла Европа.

" Не можем да губим време. Трябва да действаме и да използваме всички вероятни ограничения, с цел да избегнем ново, цялостно затваряне. Държавата не може да си разреши да спре още веднъж, тъй като това ще навреди съществено на стопанската система ни ", съобщи Конте.

Правилата са елементарни - маски, отдалеченост, персонална хигиена, добави още Конте.

Новите ограничения засягат заведенията - те ще могат да работят до среднощ, само че храна ще се сервира единствено до 18 часа . На едно място могат да се събират не повече от 6 души. Кметовете ще могат да затварят след 21 часа площади и улици, с цел да се избегне скупчване на хора.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР