От полунощ до 2 ч. през нощта въздухът в Перник

...
От полунощ до 2 ч. през нощта въздухът в Перник
Коментари Харесай

През нощта в Перник отново е имало наднормено замърсяване със серен диоксид

От среднощ до 2 ч. през нощта въздухът в Перник е бил нечист със серен диоксид до два пъти над нормата, оповестиха представители на Районната ревизия по околна среда и водите (РИОСВ) пред Би Ти Ви.

Замърсяването стартира през вчерашния ден, когато на жителите на града беше предложено да не напущат домовете си. Според специалистите сходни равнища на замърсяване е имало за последно през 2015 година

Сутринта няма превишаване на алармения предел, само че изключително сензитивните групи възрастни с белодробни болести и децата е желателно да употребяват защитни средства, предложи Жана Григорова от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник.

Гъста мъгла, безветрие, нараснало ползване на битови горива и индустрията в Перник са аргументите, сподели Григорова.

Проверка на екоинспекцията в Топлоелектрическа централа " Република " през вчерашния ден не е посочила нарушавания - употребявани са единствено позволени горива, т.е. въглища, сероочистната апаратура е работела. Въпреки това на теца е предоставено да понижи индустриалната мощ до софтуерния най-малко и да употребява нискоемисионно гориво.

Това е направено, удостовери и шефът на централата Любомир Спасов. Той сподели, че през вчерашния ден миксът на въглищата е изменен и се употребяват по-ниско сернисти. " Това беше до момента в който се възстановиха праговете, от късния следобяд през вчерашния ден си работим в естествения режим и както виждате стойностите са естествени и не сме ние повода ", сподели Спасов.

По думите му единственото употребявано гориво в теца е въглища и точно по тази причина централата кандидатства за потребление на биогориво " в такива моменти ". " Не виждам за какво е съпротивата ние да преминем към различни горива ", сподели Спасов. Според него тецът има един от най-хубавите електрофилтри на Балканите и една от най-хубавите сероочистки в България. Според шефа на компанията съществена причина за замърсяването е битовото отопление и релефът на града.

Очаква се през днешния ден следобяд в Перник да дойде определеният през вчерашния ден министър на околната среда Емил Димитров, който да се запознае на място както с казуса за мръсния въздух, по този начин и с решенията за превъзмогване на безводието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР