От полунощ днес до 24.00 часа на 12 април в

...
От полунощ днес до 24.00 часа на 12 април в
Коментари Харесай

Уикенд без хора по улиците в Истанбул и още 30 града в Турция

От среднощ през днешния ден до 24.00 часа на 12 април в Турция е в действие цялостна възбрана за излизане на открито на популацията в 31 града и прилежащите им вилаети поради новия ковид, заяви турското министерство на вътрешните работи.

Това са 30 от огромните градове-вилаети на страната - Истанбул, Адана, Анкара, Анталия, Айдън, Балъкесир, Бурса, Денизли, Диарбекир, Ерзурам, Ескишехир, Газиантеп, Хатай, Измир, Кахраманмараш, Кайсери, Коджаели, Кония, Малатия, Маниса, Мардин, Мерсин, Мугла, Орду, Сакария, Самсун, Шанлъурфа, Текирдаа, Трабзон, Ван и град Зонгулдаг.

Въведената възбрана е най-радикалната и най-тежка до този миг карантинна мярка против разпространяването на COVID-19 след поредицата ограничаващи ограничения, които бяха подхванати преди този момент, като да вземем за пример възбрана за излизане на хора над 65 година и под 20 година, затваряне на учебни заведения, кафенета и питейни заведения, възбрана на всеобщите молебствия в джамиите и други Тези предишни ограничения обаче не дадоха упования резултат за прекъсване на разпространяването на ковид, съгласно специалистите.

Какво ще значи новата ограничаваща мярка. Подробностите заяви турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Той уточни, че възбраната включва единствено двата дни на този уикенд, през което време ще бъде неразрешено излизането на жителите вън от вкъщи.

Общественият превоз, фабриките, магазините и други няма да работят. Движение на хора и на частни коли също няма да се позволява.

Ще работят фурните, които ще разнасят самун на искащи по домовете, както и куриерските служби, компаниите за доставка на вода, болничните заведения и дежурните аптеки, разясни министърът. Междувременно през вчерашния ден в към 22 часа, когато бе оповестена новата ограничаваща мярка се извиха дълги опашки пред хлебарниците, които в страната работят до късно, пред дежурните магазини за доставяне с хранителни артикули от първа нужда, като млечни артикули, цигари, вода, алкохол.

Министър Сойлу уточни, че възбраната за излизане на открито през уикенда умишлено е била обявена в късен час в петък, след затваряне на главната магазинна мрежа, с цел да се избегне възможен безпорядък в магазините за хранителни артикули.

Всъщност тази тежка мярка не е напълно изненадваща. Министър Сойлу бе предизвестил неотдавна, че в случай че болестта с новия ковид продължи да се популяризира ще се прибегне до повсеместна възбрана за излизане на открито.

На един от последните брифинги министърът на опазването на здравето Фахреттин Коджа уточни,че вирусът се популяризира изненадващо бързо в Турция.

А съгласно специалисти, в случай че не се овладее разпространяването до седмица-две може да има пагубни последствия за страната.

60 % от съдбовните случаи и от инфектираните са регистрирани в 15-милионния мегаполис Истанбул. Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу обществено прикани управляващите да вкарат цялостна възбрана за излизане на открито за известно време, като се базира на рекомендациите, направени в тази тенденция от медицински експерти.

Мнозина специалисти се оповестиха за въвеждане на цялостна възбрана за излизане на открито в рисковите области, предупреждавайки, че в противоположен случай в Турция може да се повтори италианският сюжет.

Според опозицията президентът Реджеп Тайип Ердоган отхвърлял такава мярка. Подобно мнение изрази лидерката на опозиционната Добра партия Мерал Акшенер, която съобщи, че: " Ердоган отхвърля рекомендациите на Научния съвет да наложи общонационална карантина, с цел да спре разпространяването на ковид. Но тя би трябвало да бъде наложена ".

През последното денонощие 1006 души в Турция станаха жертви на ковид, а новозаразените са 4747. С това броят на инфектираните е достигнал общо 47 029 души.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР